Fra benægtelse til forvrængning af Holocaust

SDU Odense, Campusvej 55, 5230 Odense M, Auditorium O100
Du kan tilmelde dig dette arrangement, hvis du er fra årgang: 2021, 2022 – men du skal logge ind først.
Afdeling
Fyn
Sydjylland
Sidste tilmeldingsfrist
Mandag, 12. juni 2023 - 12:00

Fra benægtelse til forvrængning af Holocaust

v/Jan Grabowski, professor, University of Ottawa, Canada

OBS.: Foredrag og diskussion er på engelsk.

Erindringen om Holocaust trues i dag mindre af Holocaust-benægtere end af Holocaust-fordrejning. Flere stater har gjort fordrejning af Holocaust til en målbevidst historiepolitik. De benægter ikke, at folkedrabet på jøderne fandt sted, men hævder, at deres folk, nation eller gruppe ikke havde noget at gøre med det: man var selv ofre for nazistisk forfølgelse, men hjalp alligevel jøderne – og måske var de selv lidt skyld i, at de blev forfulgt.

Mens seriøs oplysning har drevet benægtelse af det nazistiske folkedrab på Europas jøder på retræte, ser det ud til, at forvrængning af Holocaust er i fremmarch. I Polen eksempelvis kører ledende politikere en kampagne imod historikere, der insisterer på at tale om, at polakker ikke blot reddede jøder fra forfølgelsen, men også i nogen tilfælde optrådte som tyskernes medgerningsmænd eller selv tog initiativ til forbrydelser mod jøder. Og Polen er ikke det eneste land, hvor Holocaust-erindringen instrumentaliseres for nationale politiske formål. En af de historikere, der er kommet i skudlinjen, fordi hans akademiske forskning ikke harmonerer med national identitetspolitik og aktuelle politiske behov, er Jan Grabowski, der nu er professor i polsk historie ved universitetet i Ottawa, Canada, og p.t. gæsteprofessor ved Lunds Universitet. Han vil i Netværk for Nazisme- og Holocauststudiers række af offentlige møder fortælle om sin forskning i den almindelige polske befolknings forhold til jødeforfølgelsen under den tyske besættelse og diskutere, hvad akademisk historievidenskab kan stille op, når dens forskningsresultater kommer på tværs af statslige interesser.

 

PRAKTIK: Aktiviteten afvikles i samarbejde med Netværk for Nazisme- og Holocauststudier, hvorfor også andre end ATU'ere kan deltage

FIND VEJ: Du finder lokale O100 her!

AFVIKLER: Der er ingen afvikler fra ATU til stede til denne aktivitet, og du skal derfor fjernregistrere dig som deltager. Du fjernregistrerer dig ved at sende en e-mail til camilla@atusyd.dk på dagen, når aktiviteten starter. Forsinkelser og afbud på dagen meldes også til Camilla.

  • Antal deltagere
    20
  • Type
    Valgfri