Oprettet af Kira Setling Rømer den 15. januar 2021

10 år efter: David stiller spørgsmålstegn ved livets store mysterier

Talent kommer i mange former og størrelser. Man kan være talentfuld i kraft af en høj IQ, hvor videnstilegnelse falder helt naturlig, eller man kan være high achiever, som med dedikation og flid sigter efter stjernerne. Talent har mange forskellige ansigter, hvilket vi også ser dagligt på ATU | Syd. Det er derfor altid en fornøjelse at skabe rammerne for talenterne, hvor de i fællesskab, men på hver deres unikke måde, kommer et spadestik dybere, et luftlag højere og tager skridtet mod at udfolde deres potentiale.

I år fejrer vi, at det er 10 år siden, at de første nysgerrige deltagere lagde fundamentet for et unikt talentfællesskab på Akademiet for Talentfulde Unge | Syd. Mange flere unge talenter er fulgt i deres fodspor i løbet af det sidste årti og gør det stadig den dag i dag. I denne portrætserie ser vi på, hvordan det er gået nogle af alumnerne, siden de dimitterede fra ATU | Syd, samt hvordan de til stadighed udfolder deres talent i dag.

Læselyst giver livsglæde

Hvad meningen med livet er synes helt uoverskueligt og umuligt at svare på. Hvad der sker, efter døden indtræffer, kan komme i samme boks med ubesvarede, hjernevridende spørgsmål, der kun ved helt særlige lejligheder får lov til at se dagens lys og komme op til overvejelse. For 20-årige David Fjendbo gælder dette dog ikke. Han er ikke bange for at diskutere svære, tabubelagte emner, og han elsker, når de filosofiske tanker får frit løb. 

At blive klogere på de psykologiske perspektiver i den menneskelige hjerne er derfor én af årsagerne til, at David i dag har sin daglige gang på Århus Universitet, hvor han læser en bachelorgrad i ’Cognivtive Science’. ”Studie er fritidslæsning, som man får løn for”, fortæller David og trækker på smilebåndet. Det var denne umættelige nysgerrighed og glæde ved at studere, der fik David til at søge direkte videre på universitet, da han i 2019 dimitterede fra Rosborg Gymnasium og 7. årgang på ATU | Syd. Ifølge David selv, er han dog ikke en ’hardcore’ studerende, der altid nøje har læst og forstået pensum. Han læser, fordi det får ham til at slappe af og mest af alt, fordi det interesserer ham. Det er i høj grad det at blive klogere på livets store spørgsmål i samspil med menneskene på studiet, der bidrager til, at David nyder livet som studerende. Med kun omkring 50 studerende føler han sig ualmindeligt heldig over, at han her har fundet en særdeles god studiegruppe og nye, givende venskaber. ”Det er det perfekte mix af noget, der fungerer rigtig godt socialt, men som samtidig er spændende fagligt”.

ATU | Syd som grundlag for fællesskab og debat

Denne kombination af et unikt fællesskab, hvor alle snakker med alle, og hvor faglige diskussioner og interesser er en essentiel del af hverdagen, sammenligner David Fjendbo i høj grad med hans tid på ATU | Syd. Meget af hans tætte netværk i gymnasietiden mødte David netop gennem talentprogrammet. Her mødte han andre, der er villige til at svare på provokerende og komplicerede spørgsmål helt uden forbehold. Personligheder, der tør diskutere religion eller livet efter døden. Altid med et kritisk perspektiv og stillingtagen, men med respekt for andres verdenssyn og holdninger. Det er derfor venskaber, David ikke har tænkt sig at give slip på og stadig holder fast i den dag i dag. Sammen erfarede de via ATU | Syd, at intet er uinteressant, før man har givet det en chance. Det var for ham en unik mulighed for at udvide sine horisonter, og han gik altid hjem fra et seminar eller valgfri aktivitet med et buldrende tankemylder. ”Måden, jeg lagde mig til at sove på, var helt speciel efter en ATU-samling”, fortæller David og pointerer, at han godt kan forstå, hvis det lyder lidt skørt. Men det mindset han havde, når han om aftenen kom hjem og lagde sig i sengen, var helt enestående. Han var nysgerrig og ivrig efter at erfare mere. Men mest af alt kunne han falde til ro med en vished om, at man til hver en tid kan komme til at lave noget, der vækker ens interesse. Livet er fyldt med inspirerende muligheder, og i morgen bliver nok en lige så spændende dag! Med det in mente kunne han trygt glide ind i søvnen og glæde sig til morgendagens kommende udfordringer.

Det handler om at turde undre sig

Åben- og nysgerrighed er altså centrale grundsten i David Fjendbos tilgang til livet. Det er værdier, som han værner utrolig meget om, og de præger uden tvivl hans positive tilgang til fremtiden. Han tror på, at tingene er forudbestemte. At alting sker som påvirkning af noget andet. Af disse grunde stræber han altid efter at lade sig være upåvirkelig, når livet ikke går hans vej. Når negative tanker rammer, er det vigtigste ifølge David, at man husker på, at man har rigdom nok i hverdagen. Rigdom nok i tilværelsen, til blot at lade negativiteten passere og genfinde glæden. Det er derfor ikke målklare, stålfaste ambitioner om et bestemt erhverv eller en bestemt jobposition, der driver David. Det er derimod en brændende lyst til at lære nyt. Til at ”læse, læse og atter læse”, som han selv beskriver det.

På ’Cognitive Science’ lærer de at analysere data, og at næsten alt kan forudsiges, hvis blot der er data nok. Dette begrænser dog ikke Davids uendelige tankespiral, og han udelukker på ingen måde, at nogle hændelser og livsperspektiver simpelthen er for komplekse til, at de kan varsles. Hver dag forsøger han dog alligevel at komme et skridt nærmere ’sandheden’, når han gør sig nye erfaringer. På den måde kan han fortsat udforske uopdagede afkroge af menneskets sind og blive ved med at stille spørgsmålstegn ved livets store mysterier.  

Skrevet af Maja Tørslev

FacebookFind os på facebook
linkedinVær en del af vores netværk