Ølbrygningens kemi og bioteknologi

Øl
SDU Odense, Campusvej 55, 5230 Odense M, Lokale: U55
Du kan tilmelde dig dette arrangement, hvis du er fra årgang: 2022, 2023 – men du skal logge ind først.
Afdeling
Fyn
Sydjylland
Sidste tilmeldingsfrist
Fredag, 27. september 2024 - 22:00

Teknisk workshop om de kemiske og biokemiske processer, der er involveret i ølproduktion, fermentering, substratforbrug og vækstfaser. 

Ølbrygningens kemi og bioteknologi

v/Diplomingeniør.stud. Lasse Pedersen & Freja Winkler, Kemi og Bioteknologi, SDU

Vi danskere kan godt lide øl. Og det er vi ikke ene om: Øl er den 3. mest populære drik i verden efter vand og te, og der konsumeres hvert år næsten 200 milliarder liter øl på verdensplan. Men ølbrygning er en avanceret bioteknologisk proces, som kræver, at man har styr på en række kemiske og biokemiske processer ned i mindste detalje.

Denne aktivitet er centreret omkring ølbrygning i praksis, som udføres fra start til slut. Vi medvirker selv aktivt i processen, hvor du får indblik i teorien bag processen. Du bliver derfor klogere på f.eks. enzymernes funktioner og, hvorfor ølbrygning er avanceret bioteknologi.

Undervejs undervises der i forskellene mellem traditionel og enzymatisk ølbrygning med fokus på det projekt, som underviserne selv har forsket i, samt deres relation til det praktiske arbejde, som vi selv kommer til at tage del i i løbet af aktiviteten.

Under anvendelsen af de grove råvarer vil der blive forklaret om deres bidrag af henholdsvis smags- og aromastoffer samt deres betydning for slutproduktets helhed.

Derudover vil der blive talt om gærens substratforbrug, metabolisme og vækstfaser samt analytiske metoder til at undersøge øllen under selve brygningen, bl.a. ved benyttelse af HPLC og refraktometri. Der vil blive draget paralleller til industriel ølbrygning, hvor separationsprocesser spiller en central rolle.

Program

16.00 Velkomst
16.10 Oplæg omkring traditionel ølbrygning inkl. smagsprøver af råvarer og mæskning
17.30 Spisepause
18.00 Urtekogning og ølsmagning
18.45 Nedkøling af urter og øl sættes til gæring samt oplæg om SDU
20.00 Tak for i dag
 

BEMÆRK: Der indgår en lille ’smagesession’ med små smagsprøver på forskellige øltyper – som man selvfølgelig kan takke nej til, hvis man f.eks. ikke ønsker at indtage alkoholholdige drikke.

MEDBRING: Papir & pen

PRAKTIK: Der er spisepause, men ingen forplejning. Så husk madpakken!

FIND VEJ: Du finder lokale U55 her!

AFVIKLER: Camilla - tlf. +45 6070 5627 eller e-mail camilla@atusyd.dk, kontaktes på dagen hvis du bliver forsinket eller forhindret på dagen.

  • Antal deltagere
    30
  • Ansvarlig
    CG
  • Type
    Valgfri