HeLa

  • Torsdag, 7. oktober 2021 - 19:00 til 21:00
  • SDU Odense, Campusvej 55, 5230 Odense M, Lokale: U45
  • Du kan tilmelde dig dette arrangement, hvis du er fra:
    Årgang: 2019, 2020
  • Afdeling: - Fyn - Sydjylland
  • Sidste tilmeldingsfrist: Onsdag, 6. oktober 2021 - 12:00 - men du skal logge ind først.

HeLa - Kræften og kvinden, der ændrede verden!

v/Pernille Lund Hansen, PhD, Adjunkt, Gæsteforsker, Syddansk Universitet

Nogle gange er det de mest usandsynlige mennesker der bliver helte. Og nogen gange sker det ganske ufrivilligt. I 1951 døde en fattig sort tobaksarbejderske af livmoderhalskræft. Hun efterlod sig en familie, men også kræftceller fra hendes livmoderhals, som en læge uden hendes vidende havde taget ud af kroppen på hende. Henrietta Lacks celler blev de første menneskelige celler som forskere kunne dyrke uden for kroppen, og medførte derved en revolution i vores viden om celler og kroppen, og om kræft.

HeLa, som cellerne hedder, har været i rummet. Den samlede masse af celler dyrket i laboratorier verden over, er langt højere end massen af Henrietta da hun var i live. Forskning i HeLa har betydet banebrydende resultater, været til grund for 2 Nobel priser, ca. 11.000 patenter og over 60.000 videnskabelige artikler. Viden skaffet på baggrund af cellerne har reddet utallige menneskeliv. Men cellerne er også kontroversielle. For ud over at Henrietta og hendes familie ikke blev spurgt om tilladelse til at tage dem, fik de aldrig at vide at cellerne fandtes. Og mens en milliardindustri er bygget op omkring cellerne, lever familien stadig i dyb fattigdom.

 

BEMÆRK: Aktiviteten afvikles i samarbejde med UNF, hvorfor også andre end ATU'ere kan deltage

PRAKTIK: Der er ingen spisepause eller forplejning til denne aktivitet.

FIND VEJ: Du finder lokale U45 her!

AFVIKLER:  Der er ingen afvikler fra ATU til stede til denne aktivitet, og du skal derfor fjernregistrere dig som deltager. Du fjernregistrerer dig ved at sende en e-mail til Kira på mail: kira@atusyd.dk på dagen, når aktiviteten starter. Forsinkelser og afbud på dagen meldes også til Kira.

  • Antal deltagere: 33
  • Lærer: JH
  • Type: Valgfri

Tilbage

FacebookFind os på facebook
linkedinVær en del af vores netværk