10 år efter: Thea oplever historien på nært hold i det multikulturelle Amsterdam

Talent kommer i mange former og størrelser. Man kan være talentfuld i kraft af en høj IQ, hvor videnstilegnelse falder helt naturlig, eller man kan være high achiever, som med dedikation og flid sigter efter stjernerne. Talent har mange forskellige ansigter, hvilket vi også ser dagligt på ATU | Syd. Det er derfor altid en fornøjelse at skabe rammerne for talenterne, hvor de i fællesskab, men på hver deres unikke måde, kommer et spadestik dybere, et luftlag højere og tager skridtet mod at udfolde deres potentiale.

I år fejrer vi, at det er 10 år siden, at de første nysgerrige deltagere lagde fundamentet for et unikt talentfællesskab på Akademiet for Talentfulde Unge | Syd. Mange flere unge talenter er fulgt i deres fodspor i løbet af det sidste årti og gør det stadig den dag i dag. I denne portrætserie ser vi på, hvordan det er gået nogle af alumnerne, siden de dimitterede fra ATU | Syd, samt hvordan de til stadighed udfolder deres talent i dag.

Historiens mange facetter drager

At starte et studie i udlandet, vove pelsen og forlade Danmarks trygge grænser, er en beslutning, der kræver mod. For 20-årige Thea Bladt Hansen var det en rutsjebanetur uden lige. En rutsjebanetur fyldt med mange overvejelser, nervøsitet og kompliceret papirarbejde. Men hun fortryder ikke ét eneste sekund, at hun, kun 2 måneder efter studenterhuen var blevet placeret på hovedet, pakkede kufferten og vendte snuden mod Hollands blomstrende hovedstad Amsterdam.

I 2019 dimitterede Thea fra Varde Gymnasium og 7. årgang på Akademiet for Talentfulde Unge | Syd. I dag er hun dog ikke længere bosat i det jyske, men har i stedet adresse på et kollegie kun 200 meter fra Amsterdam University College, AUC, hvor hun læser en bachelor i ’Humanistiske Studier’ med fokus på historie. Og det er netop historiefaget, der fanger Theas interesse og tænder funklende lys i hendes øjne. Hun tænker glædeligt tilbage på historielæreren fra Varde Gymnasium, der med et skarpt blik var god til at lokalisere de elever, der viste interesse for faget, og hvor forelæsninger og projektfremlæggelser på Syddansk Universitet var med til at vække Theas nysgerrighed. Trods det faktum, at hun gik i en naturvidenskabelig klasse, der hovedsageligt viste begejstring for fysik, kemi, matematik og bioteknologi, blev hun inspireret af historiens alsidighed. Hun erfarede, at historie er relevant for alle fag. ”Der er historie i alt”, fortæller Thea. Selv i naturvidenskaben. Da lysten til at studere i udlandet begyndte at rumstere i begyndelsen af 3.g, blev det derfor endeligt, at det var en ’humanistisk bachelor’ med et specifikt fokus på historie, der skulle danne grundlag for Theas 3 år på bacheloruddannelsen i Amsterdam. Hun krydsede derfor alt, hvad der krydses kunne, og tog afsted. Alt imens hun tænkte: ”Nu giver jeg det en chance. Jeg tager bare ét enkelt år”. Efter blot en uge havde disse ord ændret sig fuldstændig, og hun kunne ringe hjem til sine forældre og oplyse dem om, at hun uden tvivl først ville komme hjem om 3 år.

Fællesskab, forskellighed og fri debat

Især det enorme fællesskab på Amsterdam University College og det tilhørende kollegie havde stor betydning for, at Thea Bladt Hansen så hurtigt fandt sig til rette i de nye, fremmede omgivelser. Her flyttede hun ind sammen med andre, hvor førsteprioriteten var at tage hånd om hinanden, og stadig er det den dag i dag. Der hersker en sammenhørighed på tværs af retninger og fag, som er helt unik. AUC er et internationalt universitet med kun omkring 1000 studerende, hvor det derfor er ”let at kende en masse mennesker”, som Thea fremhæver.

Folk kommer fra alle verdens afkroge, og 70% af Theas årgang er ikke oprindeligt fra Holland. Det er derfor et multikulturelt univers, og hun nyder alle de nye indspark og perspektiver, det giver til undervisningen og det sociale samvær, at forskelligheden mellem de studerende er så markant. Det at diskutere historie med folk, der rent faktisk kommer fra de omtalte lande, er noget helt specielt. Det giver et indblik i anderledes måder at forholde sig til historiens skelsættende begivenheder, når de fortolkes og opleves på vidt forskellig vis alt efter, hvor man kommer fra.

På AUC har Thea fundet en accept fra andre, som hun i høj grad sammenligner med tiden på ATU | Syd. Hun er glad for at diskutere. Glad for at snakke og udveksle synspunkter. Det var derfor fantastisk at møde andre på ATU | Syd, der ikke var blege for at gribe bolden og tage en debat. Her var en usagt accept af forskelligheder og nysgerrighed, og hun blev derfor beriget med en masse nye, tætte venskaber. Præcis som hun oplever det på AUC, når hun kan dele egne passioner med nysgerrige, åbne lyttere og samtidig glædeligt blive inspireret af andres. ”Jeg tror ikke, jeg havde været så sikker på, at jeg ville til udlandet og studere, hvis det ikke havde været for ATU | Syd”. Talentforløbet gav Thea et helt nyt syn på, at alt er muligt, hvis blot man har mod til at tage springet. En helt ny selvtillid åbenbarede sig for hende. Folk fulgte deres drømme, deres passioner, og var ikke bange for at falde, selvom de fløj højt, højt oppe over skyerne.

Mindestudier

Ser man ud over studiet, så finder Thea også glæden i forskellige fritidsinteresser. Hun har et passioneret forhold til musikken. Hun elsker at lade sig rive med af buldrende toner, når hun har været med i et rockband og givet den gas til 20’er jazz pardans med andre studerende. Derudover har hun dedikeret utrolig meget tid i universitetsavisen på AUC. Oprindeligt gennem en stilling som journalist, men i dag som bestyrelsesmedlem og administrerende redaktør. ”Amsterdam er sådan en by, hvor man kan følge lige netop den interesse, der fanger en”. Det næste 1,5 år ser Thea altså frem til at nyde resten af sin bacheloruddannelse, de skønne mennesker og ikke mindst den smukke by. Hun ser frem til fortsat at kunne lade sig inspirere af den diversitet, der præger både storbyen såvel som universitetet.

På længere sigt er det dog historiefaget - og én helt speciel gren heraf, som Thea brænder ekstra meget for, og derfor ønsker at blive endnu klogere på i fremtiden. Det er de såkaldte ’mindestudier’. Her studeres måden hvorpå, man fortæller historiske narrativer. Thea forklarer med stor entusiasme, at historie ikke blot er et objektivt fag, hvor det handler om at terpe årstal. Det vi læser i én grundbog, er ikke nødvendigvis den endelige konklusion og definition af, hvordan en historisk begivenhed er forløbet. ”Historie er så meget mere end det”. Det afhænger af valget af kildemateriale. Valget af det materiale, som man vælger at inkludere i undervisningen. Her kan du finde lige netop den ’sandhed’, du ønsker og dermed hvilket narrativ, du gerne vil udbrede. Når Thea har færdiggjort sin bachelor, er det derfor planen at vende tilbage til Danmark, nærmere Århus, og tage en kandidat i ’Global og international historie’. Men på længere sigt hersker drømmen om at forske i mindestudier og være med til at brede bevidstheden om, at subjektet præger historieskrivningen. At valget af undervisningsmateriale er et politisk valg. En bevidsthed, som Thea har erfaret sig gennem oplevelser og bekendtskaber i det multikulturelle Amsterdam, og som hun mere end noget andet ønsker at dele med andre i fremtiden. 

Skrevet af Maja Tørslev