Amsterdam; Kultur uden censur

Af Mads Wædegaard, Årgang 2013

 

Før solopgang søndag morgen i efterårsferien stod 21 talentfulde unge fra Syddanmark klar på Odense Banegård. Derefter gik turen med tog mod Kastrup Lufthavn, hvor kursen for alvor blev sat mod Hollands mangfoldige hovedstad.Efter indcheckning på Hotel Van Gogh i Amsterdams museumskvarter gik vi mod en af Amsterdams mange kanaler, hvorefter vi fik en kanalrundfart til søs. Kanalerne er nøglen til navigation, og en af årsagerne til Amsterdams popularitet. Efterfølgende var der fri leg, hvor nogle begav sig mod en bar for at smage på de lokale drikke, mens andre hyggede sig på værelserne.

Mandagen stod på et besøg i Anne Franks hus, hvor man fik lov til at opleve de omgivelser, som man ellers blot havde læst om i Anne Franks dagbog. Efter frokost besøgte vi en skjult katolsk kirke fra 1700-tallet ikke langt fra Red Light District. På trods af at kirken var skjult grundet begrænsninger af religionsfriheden var besøget væsentligt mere muntert end besøget hos Anne Frank. Dagens sidste aktivitet havde også noget med religion og historie at gøre, nemlig et besøg på Jewish Historical Museum, hvorefter vi fik en guidet tur rundt i det jødiske kvarter, besøgte den portugisiske synagoge, der er blandt verdens største, samt flere mindesmærker. Særligt jøderne fra Portugal og Spanien har spillet en afgørende rolle i Amsterdam, da de grundet restriktioner og udelukkelse fra andet arbejde grundlagde Amsterdams diamantindustri.

Netop diamanterne var temaet for tirsdagens første besøg, hvor vi fik et indblik i arbejdsprocesserne lige fra udvinding til slibning og salg. Det siges, at diamanter er kvinders bedste ven, men det viste sig, at drengene var mindst lige så begejstrede – desværre afholdte priserne os fra at få julegaveindkøbene overstået, hvilket nok er meget godt, da hele årets SU ellers ville være forsvundet. Efter et par timer i selskab med yderst værdifuldt sammenpresset carbon begav vi os mod Hollands Rijksmuseum, hvor vi kiggede på mindst ligeså værdifuld kunst. Museet indeholder bl.a. Rembrandts ”Nattevagten” samt en masse andre kulturskatte fra den hollandske guldalder, og selv dem, der ikke havde stor interesse for hollandsk malerkunst, kunne sagtens få tiden til at gå. For manges vedkommende blev eftermiddagen brugt på shopping, hvor Amsterdams mange butikker bød sig til med udsalg og store rabatter.

Onsdag blev morgenen indledt med en flot fødselsdagssang midt på gaden foran vores hotel, hvilket tiltrak en del opmærksomhed. Derefter blev kursen sat mod Centralstationen, hvor vi tog toget til Zaanse Schans, der er en idyllisk, historisk by lidt uden for Amsterdam. Her blev der kigget på vindmøller, kanaler, marker, et ostemejeri samt en meget underholdende ged (den kan ses på YouTube under Demon Goat Zaanse Schans). Zaanse Schans er virkelig et besøg værd, hvis man er til det ”gamle Holland” med træsko og vindmøller. Hele eftermiddagen stod til fri disposition, så ATU’erne var spredt over hele byen, men endnu engang var det hovedsageligt shopping, som tiden blev brugt til. Om aftenen var det for de fleste vedkommendes bar-tid, hvor fødselsdagen for alvor blev fejret indtil kl. 24.

Torsdag formiddag blev tilbragt på Van Gogh museet, der lå lige ved siden af hotellet. Museet gav et godt indblik i Van Goghs liv og hans mange forskellige værker. Herefter blev de lokale restauranter besøgt, inden turen gik mod Willet-Holthuysen, der er et gammelt og fuldt møbleret patricierhus, som er ombygget til museum. Dette besøg stod i næsten skærende kontrast til, hvad aftenen blev brugt på. Nemlig en guidet tur i Red Light District, som særligt for drengene var turens ubetingede højdepunkt. Her blev vi guidet sikkert igennem kvarteret fyldt med bordeller, sex-shops og coffee-shops af en erfaren guide, der samtidig fortalte om de historiske kendsgerninger og lirede anekdoter fra politikkens verden af. Da vores tur var færdig, og det røde lys fra vinduerne ikke længere kunne nå os, var der ikke meget tid tilbage til at nå at få en enkelt øl, så de fleste tog direkte tilbage til hotellet og fik deres skønhedssøvn inden, at der skulle kigges på blomster om fredagen.

Fredag, der var den sidste fulde dag, var en meget begivenhedsrig dag, hvor vi besøgte hollandske baggårde, et tulipanmuseum og et blomstermarked, hvor man kunne købe tulipanløg med hjem til mutter, hvilket der blev gjort i manges tilfælde. Om aftenen var der fællesspisning, men inden tog de fleste af dem, der var fyldt 18 år på House of Bols, der er en ”uforglemmelig interaktiv oplevelse i den glamourøse verden af cocktails og bartending”. Vi fik lov til at smage på varerne, så besøget var ganske vellykket. Herefter blev der spist pandekager i fællesskab på et traditionelt pandekagehus. Det var sidste aften i Amsterdam, så nogle besluttede at den begyndende vemodighed skulle skylles væk og ganen kildes af de gode lokale øl, så vi vendte tilbage til den bar, hvor vi havde startet vores hollandske eventyr om mandagen. Skæbnen ville det, at netop den aften spillede en 2/3 dansk trio på baren, hvilket medførte, at aftenen blev sluttet af med ”Der er et yndigt land”. Og det var der vitterligt, Holland var vidunderligt, så det var lidt vemodigt at skulle sige farvel lørdag efter et par timer på egen hånd. Det, som vi tog med os hjem efter seks dage i Amsterdam, var en masse kulturelle oplevelser, stærke venskaber og så naturligvis nogle tulipanløg, lidt ost, et par træsko, nogle bøger og lidt nyt tøj.