#JegerATU’er: Mads Wædegaard stræber efter det bedste fra alle verdener
Talent kommer i mange former og størrelser. Man kan være talentfuld i kraft af en høj IQ, hvor videnstilegnelse falder helt naturlig, eller man kan være high achiever, som med dedikation og flid sigter efter stjernerne. Talent har mange forskellige ansigter, hvilket vi også ser dagligt på ATU | Syd. Det er derfor altid en fornøjelse at skabe rammerne for talenterne, hvor de i fællesskab, men på hver deres unikke måde, kommer et spadestik dybere, et luftlag højere og tager skridtet mod at udfolde deres potentiale.
I denne portrætserie #JegerATU’er hylder vi nysgerrigheden og den faglige passion. Vi hylder, at ATU-alumner fortsat dyrker deres interesser og følger deres drømme. Vi ser på, hvordan det er gået for nogle af alumnerne, siden de dimitterede fra ATU | Syd, samt hvordan de til stadighed udfolder deres talent i dag.
Den alsidige samfundsvidenskab
”Jeg vil have lidt af det hele”. Præcis dette sagde den nu 25-årige Mads Wædegaard til sig selv, da han i 2013 startede på Mulernes Legatskole i Odense, og blev en del af fjerde årgang på Akademiet for Talentfulde Unge | Syd. Præcis dette sagde han til sig selv, da han i 2016 flyttede til København og påbegyndte en ny rejse som statskundskabsstuderende på Københavns Universitet. For Mads handler det om at lære så meget som muligt i nuet, for at have det bedste grundlag på et senere tidspunkt. Det bedste grundlag til fremtidige beslutninger og eventyr.
En kærlighed til samfundsvidenskaben har banet vejen for Mads, der i dag kan se tilbage på en gymnasietid med samfundsfag på højniveau og nu også snart en kandidatgrad i Statskundskab. Det er især alsidigheden på studiet, der skaber interessen og giver ro i sindet, når Mads sigter efter hele tiden at lukke så få døre for fremtiden som muligt. På Statskundskab får han både økonomifag, sociologi, politologi, politisk teori og meget mere. Det bedste fra alle verdener. Som et udpluk af den enorme diversitet i fagene på studiet, glæder Mads sig til at dykke ned i den grønne omstilling, når han og en veninde fra ATU | Syd sammen skal skrive speciale om Framing af klimaforandringer. Alt sammen som et slutprodukt af, hvad der ender med at have været seks års studietid.
Digitalisering og data
Og spørger du Mads, er valget af emne til deres speciale ikke just tilfældigt. ”Jeg ser især to ting, man kan arbejde med, hvis man gerne vil være med til at forme samfundet”. De to ting er digitalisering og den grønne omstilling. Mens specialet tager udgangspunkt i den ene af disse områder, så har Mads på kandidaten valgt en kernefaglighed i organisation og ledelse og sideløbende gået i dybden med digitaliseringens mange aspekter gennem valgfag og studiejobs. Fra 2017 til 2019 følte Mads for alvor, at ”han havde øjnene på bolden”, som han selv fortæller. Her arbejde han nemlig i erhvervslivets tjeneste hos Dansk Erhverv. Han nød at have helt tæt kontakt til de politiske dagsordener, når han gennem stillingen fik erfaring med de problemer, administrative byrder, mystiske skatter og afgifter, som de danske virksomheder dagligt forholder sig til.
Siden da har Mads fundet sig godt til rette i konsulentbranchen, hvor han i foråret 2019 startede hos Struensee & Co. - et management konsulenthus, der i dag er en del af Deloitte. Nye muligheder for viden og udfordring meldte sig derfor, og Mads sidder nu som Business Analyst hos Deloitte. Især analysearbejde og problemløsning i den offentlige sektor er Mads blevet utroligt meget klogere på og fascineret af. At arbejdet hos Deloitte derudover er centreret omkring digitalisering og transformationsprojekter, vækker kun endnu mere interesse. Her er den kritiske tankegang uundværlig og Mads værdsætter, at han hver dag arbejder med en bred palette af spørgsmål. Hvordan kan man bruge kunstig intelligens i kommuner og regioner? Hvordan implementerer man bedst store IT-projekter og får brugerne med?
Den store vide verden
Og der er ingen tvivl om, at også de globale relationer trækker i Mads. Fuldtidsstudie og jobs har aldrig været en stopklods, når udlandet har åbnet muligheder for ham. Allerede på første semester tilbragte Mads en måned i Indien, og det blev sågar også til ture til England, Spanien og USA. Derudover har studieture bragt ham til blandt andet Israel/Palæstina, Stockholm, Berlin og Bruxelles, for ikke at nævne et halvt års praktik på Danmarks Ambassade i Washington D.C. Og som Mads fortæller, så styrkede ATU | Syd Mads’ begejstring for ”verden udenfor Danmark”, gennem bl.a. internationale camps og Model United Nations.
Livets store spørgsmål og skønlitteratur
Den evige søgen efter bred erfaring og viden i ind - og udland har uden tvivl prægets Mads lyst til at udforske andre videnskaber end udelukkende den samfundsfaglige. Når arbejdsopgaver med data og digitalisering flyver om ørerne på ham, så springer nysgerrigheden for filosofien bag frem. Hvad gør data og algoritmer egentlig ved mennesket? Hvordan skaber det ulighed? Hvordan lægger det byrder på den almene borger? Mads møder tilmed glædeligt op i en læsegruppe, hvor de læser postmoderne litteratur. Det kan være flere hundrede sider kun i dialogform eller helt uden punktummer. Tekster og tematikker der er langt fra den faglitteratur, som Mads ellers ofte sidder med hovedet begravet i. ”Jeg ved meget om verden. Men jeg ved ikke særlig meget om mig selv i verden”. Mads nyder derfor, at han f.eks. i læsegruppen kan inspireres af andres viden samt de mere eksistentielle perspektiver, som skønlitteraturen byder på.
Lad os åbne dørene til fremtiden
Om det er gennem samfundsvidenskaben, gennem filosofien, gennem skønlitteraturen eller noget helt andet, så elsker Mads at prikke til grænserne for viden. Og det har han planer om at blive ved med at gøre. ”Fremtiden handler om at suge så meget læring til sig som muligt”. Når Mads siger dette, er det med udgangspunkt i en ambitiøs og nysgerrig tilgang til livet, som han i særdeleshed fik plantet i sig på ATU | Syd. Her havde han og kammeraterne på akademiet en pagt om at deltage i så mange aktiviteter som muligt, for aldrig at gå glip af spændende viden. For aldrig at misse en chance for at udvide horisonten.
Til sommer bliver Mads færdig med sin kandidat i Statskundskab på Københavns Universitet, og lysten til netop at udvide horisonten og se meget mere af den store verden melder sig derfor. Som et sidste punktum og afrunding af mange års studie. Men om det bliver en tur på tværs af Amerika, gennem Europa eller en vandreferie i Japan, det må tiden vise. Derefter glæder Mads sig til at gå fuldtid hos Deloitte, hvor han nyder at bidrage til løsningen af samfundsmæssige udfordringer og samtidig tilegne sig nye færdigheder. Mere skal der ikke til. For Mads behøver fremtiden ikke at være nøje skemalagt. Det handler om at være i nuet og både socialt og fagligt at tilegne sig al den viden, man kan, for derved at holde dørene åbne til fremtiden.
Skrevet af Maja Tørslev