10 år efter: Iværksætteren i Jonas tager ansvar for egen lykke
I år fejrer vi, at det er 10 år siden, at de første nysgerrige deltagere lagde fundamentet for et unikt talentfællesskab på Akademiet for Talentfulde Unge | Syd. Mange flere unge talenter er fulgt i deres fodspor i løbet af det sidste årti og gør det stadig den dag i dag. I denne portrætserie ser vi på, hvordan det er gået nogle af alumnerne, siden de dimitterede fra ATU | Syd, samt hvordan de til stadighed udfolder deres talent i dag.
Flair for innovative projekter
”Jo flere bolde du har i luften på samme tid, desto flere vil du også gribe”. For mange er det at have et utal af projekter i gang på samme tid en selvskrevet fiasko. Det er lig med uoverskuelige dilemmaer og søvnløse nætter, hvor fokus flakker, og alle bolde ender på gulvet. For 20-årige Jonas Møller Andersen er det dog netop en ustoppelig lyst til at skabe nyt, der driver ham. Han tror på, at hvis man vil det bedste for sig selv, så skal man turde at stile efter det. Man skal turde sætte alt på ét bræt. Så kan det godt være, at man begår fejl og taber en bold i ny og næ. Men hvor intet vover, intet vinder.
Det er denne videbegærlige og hårdtarbejdende mentalitet, der har præget Jonas’ tilgang til livet, siden han var helt lille. Allerede i en alder af kun 12 år, startede han sin første virksomhed; Et vinduespudserfirma i det lokale nabolag. Han delte glædeligt hjemmelavede visitkort rundt, tilbød endda vinduespudsning som abonnementsløsning, og vupti, så var lommepengene tjent. Det var startskuddet til det, der skulle vise sig at blive til mange, mange flere virksomhedsprojekter i fremtiden. Det var startskuddet til en forståelse af, at man kan tjene penge, hvis man vil og ikke mindst, at det samtidig kan være utrolig sjovt. Der var derfor ingen tvivl om, at valget skulle falde på Tietgens Handelsgymnasium, da Jonas i 2017 ville starte på en ungdomsuddannelse. Her kaldte innovationslinjen og tilmed et lærerigt forløb som en del af 8. årgang på Akademiet for Talentfulde Unge | Syd.
Siden da har iværksætterdrømmene blomstret, når han har stået i spidsen for alt fra Din Boligalarm IVS i hjembyen Bogense til et online abonnement for udsøgte varianter af te. ”Jeg kan ikke sidde stille”, fortæller Jonas, der ikke er bleg for at indrømme, at han er lidt af en arbejdsnarkoman. Men en arbejdsnarkoman i den forstand, at han nyder de lange arbejdsdage og ikke problematiserer en arbejdsuge på 60 timer. Da Jonas i 2020 dimitterede fra ATU | Syd og Tietgens Handelsgymnasium, var det af disse grunde helt naturligt for ham at følge iværksætterpassionen. Han flyttede derfor til Kolding, hvor han nu er i fuld gang med en bacheloruddannelse i erhvervsøkonomi med speciale i entreprenørskab og innovation på Syddansk Universitet.
Passion for mennesker og netværker
Der er ingen tvivl om, at Jonas har tabt en bold fra tid til anden, når han har satset og gået all-in med et projekt. Men han gør en dyd ud af altid kunne vende et nederlag til noget positivt og konstruktivt. Han ser ingen grund til at lukke sig inde i en hule og skamme sig over fejltrin. ”Jeg samler på erfaringer”, forklarer han. ”Jeg evaluerer mig selv og mine handlinger”. Og erfaringer har han heldigvis mange af. Noget af det han især har tillært sig gennem tiden er, at hvis et nyt start-up skal lykkes, så skal man kunne mærke passionen. I længden er det ikke nok, at motivationsfaktoren ene og alene bygger på tanken om en tungere tegnebog. Her vender Jonas altid tilbage til restaurationsbranchen, hvortil han nærer en dyb kærlighed. Især i jobbet som tjener finder han sig ualmindeligt godt tilpas. Han nyder den menneskelige interaktion og de mange snakke. ”Jeg griber folks historier”, fortæller Jonas. Der er ingen tvivl om, at han altid er dedikeret og engageret overfor de kunder han betjener, samt de kollegaer han omgiver sig med. Også når han tager tjenerrollen på sig i sin nye hjemby Kolding.
For Jonas er det altså netværk og mennesker, der er den vedvarende drivkraft. Præcis af disse årsager søgte han i sin tid om at blive en del af fællesskabet på ATU | Syd. For at gøre sig nye bekendtskaber og møde ligesindede, der igennem stærkt samarbejde kunne motivere hinanden til at turde søge udfordringer. Den selvstændighed, åbenhed og det drive, der florerede blandt de unge, var helt unikt, og Jonas inspireres fortsat af de engagerede personligheder, han kender fra akademiet, når han hører, hvordan det går dem den dag i dag. Tilmed er Jonas lykkelig for, at han kan trække på de studiekompetencer, han tilegnede sig gennem talentforløbet. ATU | Syd bygger bro mellem gymnasiet og universitetet, som Jonas forklarer det. En brobygning og mental forberedelse, som han ikke ville have været foruden. At han i dag har overskud til at engagere sig i studiet på Syddansk Universitet i Kolding, takker han den ballast, som han opbyggede på ATU | Syd, for. At Jonas i forbindelse med ATU | Syd fik erfaring med undervisningen på universitetet og ikke mindst finpudset sin notatteknik giver ham et mentalt overskud til at engagere sig i det, han virkelig brænder for; fællesskabet og menneskene. Når det faglige og sociale spiller godt sammen, er det netop her, hverdagen bliver interessant. Det er først her, du kan stå op om morgenen og tænke; ”Hold kæft hvor bliver det fedt det her!”.
En nøje planlagt fremtid
Hver gang Jonas starter noget nyt, spørger han sig selv, hvad han ønsker tage med sig, når rejsen er slut. På Syddansk Universitet er det ”netværker, erfaring og oplevelser”, Jonas ser frem at få mange flere af, hvor han nu her er påbegyndt et nyt kapitel. Karakterer betyder ikke længere det store. I stedet holder han gang i de meningsfyldte projekter, hvor balancen mellem det sociale og faglige er intakt. Blandt andet ved at dokumentere sin studietid gennem deltagelse i SDU Årgang 2020, ved spændende studiepraktik og med tiden forhåbentlig som instruktor. Tilmed har han ikke kunne slippe de trygge rammer på Tietgens Handelsgymnasium, hvor han i dag giver sin viden og idéer videre gennem ansættelse som vikar.
På den korte bane, er Jonas altså slet ikke i tvivl om, hvordan han selv kan være med til at forme de næste år, og derved få det bedste ud af universitetstiden og hverdagen i Kolding. Dog spirer også drømme på længere sigt om at komme til udlandet og gøre sig nye erfaringer. Han elsker at rejse, har gjort det meget, og afviser derfor ikke, at han vil læse en kandidatuddannelse udenfor Danmarks grænser. Men når Jonas fortæller, at han er utrolig opmærksom på at planlægge sin fremtid nøje, er det ikke fordi, han har stålfaste og urokkelige ambitioner om ét bestemt erhverv. Det betyder blot, at han er omhyggelig med at tilvælge og prioritere de valg i livet, der skaber værdi for ham selv, og de mennesker han omgiver sig med. Der er her ét helt bestemte statement, som Jonas ihærdigt forsøger at leve efter; Nemlig at ”man er sin egen lykkes smed”. Han kan ikke understrege det nok. Vi lever kun en gang, og der er derfor intet andet end egen styrke, kraft og engagement, der kan rive en ud af mørke tankemønstre. Jonas vil derfor bekæmpe livets modgang og styre sin egen skæbne, når han følger iværksætterpassionen og er sin egen lykkes smed.
Skrevet af Maja Tørslev