Den store nordiske krig
Store Nordiske Krig
v/ph.d i historie. Dan H. Andersen
Ved 1700-tallets begyndelse opnåede det svenske kongerige højdepunktet for dets magt og vælde. Men det fik en ende med Den Store Nordiske Krig (1700-1721), hvor misundelige europæiske naboer, deriblandt Rusland og Danmark, erklærede svenskerne krig for at genvinde tabt land og slå den svenske indflydelse tilbage.
Krigen forrykkede magtbalancen i Europa, og Rusland blev den nye dominerende stormagt i Nordeuropa og besatte store dele af Østersøens kyster, Preussen begyndte sin udvidelse, og Ukraine mistede sin selvstændighed.
Krigen var et komplekst europæisk opgør, der udspillede sig i Skandinavien, Baltikum, Nordtyskland, Polen, Ukraine, Rusland og Tyrkiet. Da krigen sluttede, var mange hundredtusind mennesker døde, og Europa var endegyldigt forandret.
Dan H. Andersen fortæller om krigens vigtigste slag, om de diplomatiske manøvrer, om spionage og brevopsnapning og om sygdom og krigsfangers kår. Undervejs møder vi også nogle af krigens store skikkelser, bl.a. Tordenskjold, Peter den Store og Karl den 12. Denne dag fyldt med historie og gode historier bygger på det store og anmelderroste tobindsværk 'Store Nordiske Krig' (Politikens forlag).
BEMÆRK: Aktiviteten afvikles i samarbejde med Folkeuniversitet, hvorfor også andre end ATU'ere kan deltage.
PRAKTIK: Du sørger selv for mad og drikkelse til eventuelle pauser.
FIND VEJ: Du finder lokale U81 på den store gang "Gydehutten" her!
AFVIKLER: Der er ingen afvikler fra ATU til stede til denne aktivitet, og du skal derfor fjernregistrere dig som deltager. Du fjernregistrerer dig ved at sende en e-mail til camilla@atusyd.dk på dagen, når aktiviteten starter. Forsinkelser og afbud på dagen meldes også til Camilla.
-
Antal deltagere11
-
TypeValgfri