Seminar E: Introduktion til Humaniora
Vi skyder jeres første semester og ATU-forløbet igang under titlen Talent & Akademia. I løbet af semesteret introduceres vi til forskningstraditionernes forskellige epistemologiske og metodiske tilgange til videnskabelse. Formålet med det første semester overordnet set er, at vi får indsigt i, hvordan man arbejder målrettet med sit talent og sin videnskab.
Introduktion til Humaniora
Humaniora er sprog, historie og kultur, men det er også meget andet. Der forskes og undervises blandt andet i it, medier, læring, kommunikation, design og velfærd. Den humantiske metode er kernen i dette arbejde.
På dette introduktionsseminar behandles den humanistiske metode, og der ses på grundlæggende forskelle mellem humaniora og andre videnskaber, som ofte er en naturlig følge af deres forskellige genstandsfelter. Hvor f.eks. naturvidenskab studerer genstande udefra med en vis stabilitet og derved iagttager lovmæssigheder og generelle mønstre, så analyserer og fortolker humaniora genstande i deres ”unikhed” og har derfor typisk ingen ambitioner om generalisering.
Program
16.00 Introduktion til Humaniora og dens metode v/Prodekan Lars Grassmé Binderup, Humaniora, SDU
16.15 Forelæsning
Den humanistiske metode - Hvorfor Humaniora?
v/Lektor Kirstine Sinclair, Center for Mellemøststudier, SDU
17.00 Minioplæg
Litteratur i brug: Ny skønlitteratur om aldring og livskvalitet
v/Professor Peter Simonsen, Institut for Kultur- og Sprogvidenskaber, SDU
17.10 Minioplæg
Analoge algoritmer i hverdagen
v/Professor Nina Bonderup Dohn, Institut for Design, Medier og Uddannelsesvidenskab, SDU
17.20 Minioplæg
Penge, magt og sex: Konspirationsteorier som en måde at forstå verden på i USA og Danmark
v/Lektor Kasper Grotle Rasmussen, Institut for Kultur- og Sprogvidenskaber, SDU
17.40 Spisepause
18.10 Workshops
19.50 Afrunding
20.00 Tak for i dag
WORKSHOPS
Du deltager i én ud af tre workshops.
Litteratur i brug: Ny skønlitteratur om aldring og livskvalitet
v/Professor Peter Simonsen, Institut for Kultur- og Sprogvidenskaber
Der udkommer i disse år rigtig meget skønlitteratur om livets sidste fase. Det handler om funktionsnedsættelse, tab, frygt og ensomhed men også om andre og mere positive aspekter ved senlivet såsom nye fællesskaber, ny mening med det hele liv, ny indsigt og ro. I mit minioplæg fortæller jeg om, hvorfor og hvordan vi forsker i skønlitteratur på universitetet, herunder om nogle helt nye bestræbelser på at kigge på, hvad man kan bruge skønlitteraturen til i praksis, også udenfor klasselokalet. I workshoppen zoomer vi ind på et par digte om at leve som ældre i samtiden og spørger: hvad er meningen med at blive gammel? Hvad kan vi glæde os til? Og kan vi bruge de her digte og andre skønlitterære tekster til at åbne for nye ideer om og måder at tænke aldring og alderdom på?
Analoge algoritmer i hverdagen
v/Professor Nina Bonderup Dohn, Institut for Design, Medier og Uddannelsesvidenskab
De senere år har der været meget diskussion om algoritmer: Algoritmerne, der bag om ryggen på os bestemmer, hvad vi får vist på sociale medier og på streamingtjenester. Algoritmerne i kunstig intelligens, der kan bestemme, hvilken diagnose man får, når man ringer 112. Algoritmerne i ChatGPT, der (måske) gør det muligt at skrive en god opgave uden at vide noget om emnet. Osv. osv. Men faktisk er algoritmer i vores hverdag ikke noget nyt, og algoritmer behøver ikke være digitale. Vi gør hver dag brug af analoge algoritmer og såkaldt Computational Thinking, fx når vi gennemfører rutiner som at stå op om morgenen, spiller analoge spil mod hinanden og genkender mønstre i en tekst. I workshoppen vil jeg give en række eksempler på analoge algoritmer og analog Computational Thinking, som I kan prøve af i mindre grupper, og I vil arbejde med at beskrive, udvikle og afprøve analoge algoritmer.
Penge, magt og sex: Konspirationsteorier som en måde at forstå verden på i USA og Danmark
v/Lektor Kasper Grotle Rasmussen, Institut for Kultur- og Sprogvidenskaber
Konspirationsteorier fylder meget i den offentlige debat, både i Danmark og i USA. Billeder af ”elitens” sammensværgelser mod ”almindelige” mennesker florerer på sociale medier og viderebringes i aviser og TV. Emnerne spænder vidt: Deep State stjal valget fra Trump, COVID-19 var planlagt af World Economic Forum, vaccinerne handlede om profit til Bill Gates, Ukraine-krigen er en vestlig sammensværgelse mod Rusland og DR-figuren Onkel Reje spreder idéer om grooming og pædofili som led i en planlagt og systematisk underminering af traditionelle værdier om køn og seksualitet i Danmark. Konspirationsteorier affærdiges ofte som irrationelle forestillinger, der er farlige for demokratiets sammenhængskraft og med potentiale for voldelige handlinger. Men for tilhængere af konspirationsteorier bidrager teorierne til at forstå en kompleks verden og udpeger skurke og helte, samt anviser årsager og historisk sammenhæng.
Dette miniforedrag og den efterfølgende workshop sætter fokus på konspirationsteorier som forklaringsmodel. Hvad er den konspirationsteoretiske logik? Hvordan forholder teorierne sig til den nationale og internationale samfundsudvikling? Hvordan beskæftiger de sig med fortid, nutid og fremtid? Kan vi bruge en analyse af konspirationsteorier til at sige noget om menneskers bekymring om demokrati, økonomi og kulturelle værdier? Dette skal vi sammen undersøge og diskutere gennem en analyse af indhold fra sociale medier (herunder memes) og en lille baggrundsartikel om konspirationsteorier.
FORMÅL: Seminar E: Introduktion til Humaniora har blandt andet til formål at give jer indsigt i den humanistisk metode, som tager afsæt i analyse og fortolkning.
FORBEREDELSE: Alt efter, hvilken workshop, du deltager i, bedes du forberede dig, som det står beskrevet i den røde spalte til højre på hjemmesiden under seminarbeskrivelsen.
MEDBRING: Pc. papir og pen.
PRAKTIK: Der er spisepause, hvor ATU sørger for forplejning. Medbring selv drikkedunk.
FIND VEJ: Du finder lokale U140 her!
AFVIKLERE: Camilla - tlf. +45 6070 5627 eller mail: camilla@atusyd.dk kontaktes på dagen hvis du bliver forsinket eller forhindret på dagen.
-
AnsvarligJH
-
TypeObligatorisk