Seminar B: Introduktion til Sundhedsvidenskab

SUND
SDU Odense, Campusvej 55, 5230 Odense M, Lokale: U300
Du kan tilmelde dig dette arrangement, hvis du er fra årgang: 2023 – men du skal logge ind først.
Afdeling
Fyn
Sydjylland
Sidste tilmeldingsfrist
Mandag, 11. marts 2024 - 12:00

Vi skyder jeres første semester og ATU-forløbet igang under titlen Talent & Akademia. I løbet af semesteret introduceres vi til forskningstraditionernes forskellige epistemologiske og metodiske tilgange til videnskabelse. Formålet med det første semester overordnet set er, at vi får indsigt i, hvordan man arbejder målrettet med sit talent og sin videnskab.

Introduktion til Sundhedsvidenskab

Sundhedsvidenskab har ét mål: at forbedre menneskers sundhed. Dette gøres gennem forskning og gennem undervisning af studerende med baggrund i den nyeste forskning og i -  ikke mindst - det kliniske arbejde. Dvs. undervisning, hvor patienter eller borgere er inddraget. Derfor bygger den sundhedsvidenskabelige forskning på evidens. Med evidens mener vi: Er der et videnskabeligt grundlag for, at vores behandling har den tilsigtede virkning? Den sundhedsvidenskabelige metode dækker over flere videnskabelige tilgange, som alle kan bruges til at verificere, om en behandling har den tilsigtede effekt. Det kan være på en patient, i forebyggelsen eller indenfor træningsområdet.

På dette introduktionsseminar vil de tre vigtigste forskningsområder inden for sundhedsvidenskaben blive gennemgået; Epidemiologi, grundforskning og klinisk forskning. 

Program

16.00 Velkommen
16.05 Introduktion til den sundhedsvidenskabelige forskning - metodologier og forskningstilgange: Det syge og sunde menneske v/Professor Dorte Ejg Jarbøl, Forskningsenheden for Almen Praksis, SDU
16.40 Pause
16.45 Workshoprunde 1
17.30 Spisepause
18.00 Workshoprunde 2
18.45 Pause
19.00 Workshoprunde 3
19.45 Pause
19.50 Fælles afrunding
20.00 Tak for i dag

WORKSHOPS

Du deltager i alle tre workshops.

  • Epidemiologi

    v/ Videnskabelig assistent, Tine Bovil, Institut for Sundhedstjenesteforskning, SDU

  • Systematisk diagnosticering 

    v/Adjunkt, Christian Brandt, Oto-Rhino-Laryngologi, SDU

    Når vi skal finde ud af hvad en patient fejler så kan vi ofte ikke nøjes med en test men bruger i stedet flere test sammen. I denne workshop vil vi kigge på, hvordan vi kan diagnosticere typen af høretab ved at kombinere forskellige målemetoder og viden om ørets anatomi.

  • Klinisk forskning: Patienten i fokus

    v/ Læge Stine Johansen, Center for Leverforskning, OUH

    Kan man undgå at folk bliver leversyge? Hvordan påvirker 'binge drinking' kroppen? Kan vi fjerne arvæv i leveren hos patienter med skrumpelever? I den kliniske forskning er det altid med patienten i fokus. Det er langsom forskning og lynhurtig implementering. I løbet af workshoppen vil vi koble teori og praksis, når vi gennemgår forskellige kliniske forskningsprojekter, som er i gang på Center for Leverforskning.

FORMÅL: Seminar B: Introduktion til sundhedsvidenskab har blandt andet til formål at give jer et indblik i den sundhedsvidenskabelige metode med afsæt i konkrete eksempler på sundhedsvidenskabelig forskning.

 

FORBEREDELSE:
Introduktion til den sundhedsvidenskabelige forskning: Overvej følgende punkter
- Hvornår er man sund og hvornår er man syg?
- Hvilke eksempler kender du på sundhedsvidenskabelig forskning, der har gjort en forskel – for mennesket eller for samfundet
- Hvad er vigtigst for dig, når du tager beslutning om at kontakte din læge?
Klinisk forskning: Orientér dig (skimmelæse) i viden om leveren i udvalgte artikler, som du finder her!

PRAKTIK: Der er spisepause, hvor ATU sørger for forplejning. Medbring selv drikkedunk.

FIND VEJ: Du finder lokale U300 i starten af det nye SUND her!

AFVIKLER: Janne - tlf. +45 2128 0736 mail: janne@atusyd.dk, kontaktes på dagen hvis du bliver forsinket eller forhindret på dagen.

  • Ansvarlig
    JH
  • Type
    Obligatorisk