Seminar C2: Naturvidenskabelig Metode

ATU NAT
SDU, Campusvej 55, 5230 Odense M, Lokale U55
Du kan tilmelde dig dette arrangement, hvis du er fra årgang: 2013 – men du skal logge ind først.
Afdeling
Fyn
Sydjylland
Sidste tilmeldingsfrist
Tirsdag, 22. april 2014 - 12:00

Seminar C består af 3 forskellige fakultetsbesøg på SDU. Du deltager i 2 ud af de 3 besøg. Du vælger frit, hvilke 2, som du vil deltage i, men bemærk, at der er pladsbegrænsning på alle kurserne og at pladserne fordeles efter først-til-mølle-princippet.

  • Besøg det naturvidenskabelige, sundhedsvidenskabelig og tekniske Fakultet, SDU
  • Hvad kendetegner den natur-, sundhedsvidenskabelige og tekniske metode
  • Bliv klogere på uddannelsesmuligheder indenfor naturvidenskab, sundhedsvidenskab og teknik.

 

Naturvidenskabelig Tankegang & Metode

Hvor kommer medicinen fra?

Forskere og studerende på SDUs natur- & sundhedsvidenskabelige og tekniske fakulteter arbejder ofte sammen i krydsfeltet mellem teori og praksis med noget, der kan få betydning for mange menneskers sundhed og trivsel.Vidste du fx, at op imod 80% af alle lægemidler enten kommer direkte fra naturen eller er blevet til ved at blive inspireret af stoffer, der findes i naturen? Planter har haft betydning for udvikling af smertestillende lægemidler, lægemidler til behandling af psykiske lidelser og ikke mindst kræft. Mikroorganismer har især været væsentlige bidragsydere til udvikling af lægemidler mod infektionssygdomme. Udvikling og produktion af lægemidler foregår i dag ved direkte udvinding fra biologisk biomasse, syntese og/eller bioteknologiske metoder.

På dette seminar møder du menneskene, som skaber den viden, der ligger bag.

 

Program:

16.15 Velkomst ved professor Lars Porskjær Christensen

16.30 Fedtsyrer som inspiration til ny medicin mod diabetes v/Post Doc Elisabeth Christiansen og professor Trond Uven

Diabetes er en alvorlig sygdom i kraftig vækst som nu rammer 380 millioner mennesker eller 6% af verdens befolkning, hvor hoveddelen er type 2 diabetes (T2D), og der er et stort behov for bedre medicin. Det er velkendt at motion og sund kost påvirker udviklingen af T2D. Det er dog ikke helt klart hvad den optimale kost er. I løbet af de seneste par år har man fundet forskellige typer fedtsyrer som kan aktivere nogle receptorer der påvirker T2D på forskellige måder. Disse fedtsyrereceptorer har vakt interesse som ”targets” for udvikling af ny medicin mod T2D. Vi har brugt fedtsyrer som inspiration til at lave potente og selektive stoffer til disse receptorer med henblik på udvikling af ny behandling af T2D.

17.20 Hvor kommer medicinen fra? v/Lars Porskjær Christensen

Forskere og studerende på SDU arbejder ofte i krydsfeltet mellem teori og praksis med noget der kan få betydning for mange menneskers sundhed og trivsel. Vidste du fx, at op imod 80% af alle lægemidler enten kommer direkte fra naturen eller er blevet til ved at blive inspireret af stoffer, der findes i naturen? Planter har haft betydning for udvikling af smertestillende lægemidler, lægemidler til behandling af psykiske lidelser og ikke mindst kræft. Mikroorganismer har især været væsentlige bidragsydere til udvikling af lægemidler mod infektionssygdomme. Udvikling og produktion af lægemidler foregår i dag ved direkte udvinding fra biologisk biomasse, syntese og/eller bioteknologiske metoder

18.15 Spisepause

18.45 Q&A med tre studerende - hvordan er det at læse…? v/Maria Fredskov Munch, Civiling. i Kemi og bioteknologi, Jeppe Schäfer, Medicin og Christina Wegeberg, Kemi

19.25 Letigen, en forskningsmæssig nød v/Professor, overlæge Jesper Hallas

Letigen var et lægemiddel som blev anvendt af mange overvægtige i 1990’erne for at opnå vægttab. Det aktive stof i Letigen var efedrin, oprindeligt udviklet som et planteekstrakt fra kinesiske Efedra-planter. På et tidspunkt opstod der mistanke om at Letigen kunne fremkalde blodpropper i hjertet eller hjernen som en bivirkning. Det var muligt at skaffe oplysninger om forløbet for talrige brugere af Letigen og dermed at fastslå deres hyppighed af blodpropper. Desværre var det vanskeligt at tolke, da Letigen netop blev givet til overvægtige, og det var svært at vide om det var personernes overvægt eller deres brug af Letigen, der var årsagen til blodpropperne. Se hvordan dette vanskelige spørgsmål blev besvaret.

20.15 Tak for i dag

 

Find vej: U55

 


 

 

  • Antal deltagere
    165
  • Type
    Obligatorisk