Fordybelsesseminar F: Rumrejser

ATU TEK
Rosborg Gymnasium, Vestre Engvej 61, 7100 Vejle, Lokale: Auditoriet
Du kan tilmelde dig dette arrangement, hvis du er fra årgang: 2018 – men du skal logge ind først.
Afdeling
Fyn
Sydjylland
Sidste tilmeldingsfrist
Torsdag, 15. august 2019 - 12:00

Efterårets obligatoriske program består primært af en række af fordybelsesseminarer. På de enkelte fordybelsesseminarer får du mulighed for at gå i dybden med et enkelt emne inden for en given faglighed. Du ser hvordan forskellige fagligheder udforskes og ny viden skabes.

Du deltager i tre ud af ti fordybelsesseminarer, og du vælger selv hvilke alt efter din interesse og hvor der er plads. Vi anbefaler meget, at du ikke lader geografi, men interesse afgøre dit valg mellem de forskellige muligheder.

Rumrejser

v/Specialkonsulent Ole Eggers Bjælde, Science & Technology Learning Lab, Aarhus Universitet
 
I år er det 50 år siden, det første menneske satte sin fod på Månen - det markerer vi med et fordybelsesseminar om rumrejser. I dag er alle planeter i Solsystemet blevet besøgt af rumsonder, som har enten observeret eller er landet på overfladen af planeterne. Mange har medført epokegørende opdagelser som forhistoriske have på overfladen af Mars, gejsere udsendt fra overfladen af flere af Jupiters og Saturns måner eller den kogende (men kolde) overflade af Pluto. Selvom det meste af Solsystemet er blevet udforsket, lærer vi hele tiden nyt om Solsystemet fra rumsonderne, og nye planer om bemandede rummissioner til både Månen og til Mars vil yderligere bidrage.
 
I det seneste årti har vi tillige opdaget tusindvis af planeter omkring andre stjerner, som desværre befinder sig meget langt væk, og som det derfor med nutidens teknologi vil tage tusinder eller ligefrem millioner af år at nå ud til med rumsonder fra Jorden. Men hvad skal der egentlig til, for at vi kan bevæge os ud af Solsystemet? Det spørgsmål samt udforskningen af såvel Månen, Mars og resten af Solsystemet vil vi i fællesskab dykke ned i i fordybelsesseminaret.
 
Program
16.00 Velkommen & Introduktion: Månelandingen – 50 år siden
16.20 Workshop: Design en rummission 2050
16.30 Rumrejser i Solsystemet og i det ydre rum
17.15 Workshop: Vælg en destination for en rummission 2050
17.30 Spisepause
18.00 Rumrejser i Solsystemet og i det ydre rum
18.45 Workshop: Vælg det videnskabelige formål og design for rummission 2050
19.20 Deling af rummissioner
19.40 Afrunding: Hvad bringer fremtiden inden for rumrejser
20.00 Tak for i dag

FORBEREDELSE: Hilsen & instruks fra Ole Eggers Bjælde Jeg ser frem til at snakke om og arbejde med rumrejser i fordybelsesseminaret med jer. Undervejs vil jeg præsentere noget af den nye forskning på området – i og uden for Solsystemet. Vi vil også snakke om fremtidige rumrejser, både bemandede og ikke-bemandede, og jeg vil invitere jer til at designe en rummission i år 2050, hvor I gerne må være ambitiøse og tænke ud-af-boksen. Når vi er færdige vil jeg dele jeres missioner med andre astronomer i Danmark, så vi kan lade os inspirere af jeres ideer. For at forberede jer til seminaret vil jeg bede jer orientere jer lidt på de følgende hjemmesider, og kan I allerede inden seminaret have en ide med for en mulig destination for en rummission 2050 vil det være fremragende.

Solsystemet: https://solarsystem.nasa.gov

Exoplaneter: https://exoplanets.nasa.gov

Ferieguide til Solsystemet (advarsel en smule fjollet): https://www.space.com/37089-vacation-guide-to-the-solar-system-book-in-pictures.html

Nye teknologier til at rejse mellem stjernerne:http://discovermagazine.com/2019/april/new-technologies-could-let-us-explore-beyond-the-solar-system

MEDBRING: PC, papir, pen og lommeregner

AFVIKLER: Kira- tlf. +45 5383 6945 mail: kira@atusyd.dk, kontaktes på dagen hvis du bliver forsinket eller forhindret på dagen.

 

  • Antal deltagere
    60
  • Type
    Obligatorisk