Ølbrygningens kemi og bioteknologi
Teknisk workshop om de kemiske processer, der er involveret i ølproduktion, fermentering, substratforbrug og vækstfaser.
Ølbrygningens kemi og bioteknologi
v/BA.-stud. Bjarke Lundholm Andersen & Toke Murmann, Civilingeniør i Kemi og Bioteknologi, SDU
Vi danskere kan godt lide øl. Og det er vi ikke ene om: Øl er den 3. mest populære drik i verden efter vand og te, og der konsumeres hvert år næsten 200 milliarder liter øl på verdensplan. Men ølbrygning er en avanceret bioteknologisk proces, som kræver, at man har styr på en række kemiske processer ned i mindste detalje.
Den aktivitet er centreret omkring ølbrygning i praksis, som udføres fra start til slut. Vi medvirker selv aktivt i processen.
Undervejs undervises der i forskellene mellem traditionel og enzymatisk ølbrygning med fokus på det projekt, som underviserne selv har forsket i, samt deres relation til det praktiske arbejde, som vi selv kommer til at tage del i i løbet af aktiviteten.
Under anvendelsen af de grove råvarer vil der blive forklaret om deres bidrag af henholdsvis smags- og aromastoffer samt deres betydning for slutproduktets helhed.
Derudover vil der blive talt om gærens substratforbrug, metabolisme og vækstfaser samt analytiske metoder til at undersøge øllen under selve brygningen, bl.a. ved benyttelse af HPLC og refraktometri. Der vil blive draget paralleller til industriel ølbrygning, hvor separationsprocesser spiller en central rolle.
PRAKTIK: Der er spisepause, men ingen forplejning. Så husk madpakken!
FIND VEJ: Du finder lokale U55 nær indgang B her!
AFVIKLER: Kira - tlf. +45 5383 6945 mail: kira@atusyd.dk, kontaktes på dagen hvis du bliver forsinket eller forhindret på dagen.
-
Antal deltagere44
-
TypeValgfri