Livestreaming: Med Solen som nabo

ATU NAT
Bylderup Bov, Esbjerg, Fredericia, Faaborg, Grindsted, Haderslev, Kolding, Middelfart, Strellev, Strynø eller Varde
Du kan tilmelde dig dette arrangement, hvis du er fra årgang: 2015, 2016 – men du skal logge ind først.
Afdeling
Fyn
Sydjylland
Sidste tilmeldingsfrist
Mandag, 20. marts 2017 - 11:00

Naturvidenskabeligt foredrag, hvor vi undersøger hvordan vi her på Jorden er i Solens vold. Gennem Jordens historie har Solen sørget for et nogenlunde stabilt klima der har været gunstigt for udviklingen af dyr og mennesker, men Solen bidrager samtidig til så forskellige fænomener som årstidernes skiften, forekomsten af istider og mellemistider, samt ændringer i monsunnedbøren. Solen er dog også i stand til producere mere eksplosive ændringer i form af soludbrud og i fremtiden kan særligt kraftige soludbrud – såkaldt 'solar superflares' – medføre store ødelæggelser for den menneskelige civilisation og infrastruktur. 

Med Solen som nabo

v/Lektor Mads Faurschou Knudsen, Institut for Geoscience & Lektor Christoffer Karoff, Institut for Geoscience og Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet

Uden Solen var der ikke liv på Jorden. Uden Solen ville Jorden være et goldt og øde sted. Og uden Solen ville gennemsnitstemperaturen på Jorden være tæt på det absolutte temperaturnulpunkt, −273 °C. 

For at forstå hvordan livet er opstået og udviklet på Jorden, er det derfor vigtigt at forstå hvordan den energi vi modtager fra Solen har ændret sig på grund af ændringer i Solens lysstyrke og Jordens bane omkring Solen. Også fremover vil energien fra Solen ændre sig og påvirke betingelserne for livet på Jorden.

Vi vil blandt andet se på hvordan Solen, via de såkaldte Milankovic-cyklusser, er en af drivkræfterne bag istidernes kommen og gåen – og hermed udbredelsen af det moderne menneske; hvordan ændringer i Solen styrer hyppigheden af den regnfulde Monsun i det østlige Asien; og hvordan Solen måske også var årsagen til den lille istid i 1600-tallet. 

Nye studier, der kombinerer observationer af Sol-lignende stjerner med geologiske data fra træringe og iskerner, peger på at der i forhistorisk tid har været enorme udbrud eller eksplosioner på Solen, kaldet superflares. 

Hvis sådanne eksplosioner forekommer igen, vil de være flere tusinde gange større end de udbrud astronomerne indtil nu har observeret på Solen – og de kan have katastrofale følger for Jordens økosystem og den moderne civilisation.

Vores urolige Sol kan således påvirke betingelserne for liv på Jorden på flere forskellige måder og over mange tidsskalaer – fra minutter til årtusinder. En bedre forståelse af Solens dynamik giver i sidste ende de nødvendige rammer for at forstå dynamikkerne på Jorden og koblingen til hele solsystemet. Det giver os bedre muligheder for at imødegå potentielt farlige påvirkninger fra Solen som dem vi kan forvente fx fra superflares.
 

PRAKTIK: Ønsker du at deltage i denne aktivitet, skal du ikke tilmelde dig her på siden. I stedet skal du møde op på et af livestreaming-stederne:

Bylderup Bov, Esbjerg, Fredericia, Faaborg, Grindsted, Haderslev, Kolding, Middelfart, Strellev, Strynø eller Varde

Du kan se detaljerne for livestreaming i de forskellige byer her!

Efter foredraget skal du skrive til kira@ungetalenter.dk, at du har været til foredraget, og det vil så blive registreret på din aktivitetsoversigt.

Der er ingen spisepause eller forplejning.

BEMÆRK: Aktiviteten afvikles i samarbejde med Offentlige foredrag i Naturvidenskab, AU, hvorfor også andre end Akademiets deltagere kan deltage.

AFVIKLER: Der er ingen afvikler fra Akademiet til stede til disse livestreamings.

  • Type
    Valgfri