Seminar D: Akademisk metode – Humaniora & Samfundsvidenskab

ATU SAMF
SDU Odense, Campusvej 55, 5230 Odense M, Lokale U45
Du kan tilmelde dig dette arrangement, hvis du er fra årgang: 2016 – men du skal logge ind først.
Afdeling
Fyn
Sydjylland
Sidste tilmeldingsfrist
Torsdag, 27. april 2017 - 12:00

Forskere og studerende på SDUs humanistiske og samfundsvidenskabelig fakulteter har ofte sammen metodiske tilgang til de akademiske teori og praksis, som de arbejder med og der kan få betydning for mange menneskers hverdag.

På dette seminar møder du menneskene fra de to fakulteter, som skaber den viden, der fremkommer fra den humanistiske og samfundsvidenskabelig metode.

Humanistisk metode

v/Humanistisk Fakultet på SDU

Humaniora er sprog, historie og kultur, men det er også meget andet. Der forskes blandt andet i it, medier, læring, kommunikation, design, velfærd og børnesprog. Derfor bliver humanister i højere og højere grad også ansat i det private erhvervsliv. Seminaret giver dig indblik i nogle af de mange muligheder, der er inden for humaniora og hvad det vil sige at være humaniora-studerende.

Samfundsvidenskabelig metode

v/Samfundsvidenskabeligt Fakultet på SDU

Samfundsvidenskab spænder fra klassiske business school discipliner til jura og statskundskab, og på seminaret får du indblik i, hvordan samfundsvidenskab bidrager til at løse samfundsmæssige udfordringer. Du vil møde forskere og studerende fra forskellige områder af de samfundsvidenskabelige studier, som vil gøre dig klogere på samfundsvidenskabelige emner og samfundsvidenskab, som specifikke fag.
 

Program

16.00 Velkommen

16.10 Humanistisk miniforelæsning

Tro, viden og ’virkelighed’: Fake News og Vandrehistorier v/Henrik Lassen, Lektor ved Institut for Kulturvidenskaber

En rigtig god vandrehistorie skal både skræmme og fascinere. Men oftest er det løgn.

16.25 Samfundsvidenskabelig miniforelæsning

The economic way of looking at life v/Mircea Trandafir, Lektor ved Institut for Virksomhedsledelse og Økonomi

Every field of science approaches the world with a different perspective, and economists are no exception.

16.40 Humanistisk miniforelæsning

Hvordan perverterer vi den danske litteraturkanon? v/Dag Heede, Lektor ved Institut for Kulturvidenskaber

Der gives en lynintroduktion til queerteori, herunder seksualitetshistorie og kønsballade, samt smagsprøver i form af perverterende prøveboringer i den danske litteraturkanon, bl.a. Herman Bang, Karen Blixen og H.C. Andersen.

16.55 Samfundsvidenskabelig miniforelæsning

Hvem er politimand til søs? v/Kristina Siig, Lektor ved Juridisk Institut

Ca. 70% af verdens overflade er dækket af havområder, som bruges til transport, fiskeri, off-shore industri og mange andre lovlige formål. Men havet kan også bruges til kriminalitet, for eksempel menneskesmugling i Middelhavet eller pirateri ved Afrikas Horn. Hvem har egentlig ansvar for at være ”politimand” til søs og bekæmpe disse former for kriminalitet? Hvad er udfordringerne? Og hvad har det med os at gøre, hvis det sker lang væk fra Danmark?

17.20 Spisepause

17.50 Workshop 1, hvor der er mulighed for at vælge mellem flere forskellige*

18.35 Pause

18.45 Workshop 2, hvor der er mulighed for at vælge mellem flere forskellige*

19.30 Pause

19.40 Oplæg og Q&A: Livet som studerende v/Sofie Høllsberg Filstrup, Cand.stud. ved Samfundsfag, & Matilde Kjeldal Jørgensen, Stud. ved Engelsk

20.00 Tak for i dag

Workshops

*Du vælger to af følgende fire workshops:

Workshop 1: Humaniora lokale U51

Tro, viden og ’virkelighed’: Fake News og Vandrehistorier v/Henrik Lassen, Lektor ved Institut for Kulturvidenskaber

I denne workshop bliver du introduceret til historier, der vandre, og hvordan sammenhængen mellem tro, viden og 'virkeligheden' er. En rigtig god vandrehistorie skal både skræmme og fascinere. Men oftest er det løgn.

Workshop 2: Samfundsvidenskab - lokale U14

The economic way of looking at life v/Mircea Trandafir, Lektor ved Institut for Virksomhedsledelse og Økonomi

This workshop will introduce you to the way economists interpret events and individual behavior, with some examples from everyday life that emphasize the concept of "unintended consequences."

Workshop 3: Humaniora lokale U27

Perverterende prøveboringer v/Dag Heede, Lektor ved Institut for Kulturvidenskaber 

I denne workshop ser vi nærmere på queerteori, herunder seksualitetshistorie og kønsballade, samt får smagsprøver herpå i form af perverterende prøveboringer i den danske litteraturkanon, bl.a. Herman Bang, Karen Blixen og H.C. Andersen.

FORBEREDELSE

  1. Læs teksten "Mærkværdiggørelsen af dansk litteratur: For en ny fordeling af litteraturhistorisk dumhed og blindhed" af Dag Heede, som du finder her!
  2. Læs teksten "Mærkelige øjne på dansk litteratur: Hvad er ”queer teori” og hvad kan den gøre ved den danske litterære kanon?" af Dag Heede, som du finder her!

Workshop 4: Samfundsvidenskab - lokale U8

Hvem er politimand til søs? v/Kristina Siig, Lektor ved Juridisk Institut

Workshoppen giver et indblik i, hvordan politiopgaver til søs er organiseret, og hvorfor der er ikke helt nemt – og så ser vi på, om det juridisk set er rimeligt, at vi ikke har retsforfulgt Somaliske pirater i Danmark.

FORBEREDELSE:

  1. Medbringe en udgave (elektronisk) af straffeloven, som du finder til download her!
  2. Læs afsnit 9.E.1, 9.E.2, 9.E.4 og 9.E.7 Samt 9.F.1, 9.F.2, 9.F.4, 9.F.6 og 9.F.7. i "Det Strafferetlige Ansvar" af Vagn Greve, som du finder her på siden under DOWNLOAD (det er max. 5 sider).
  3. Orienter dig helt overordnet (via god gammel Google-search el. lign.) om, hvad der egentlig er foregået i Danmark mht. Somalisk piratangreb. Læs overskrifter, og så bruger lidt tid på at gå ned i én artikel, som du finder specielt interessant, og medbringe den synsvinkel til debatten på workshoppen.
 
FORBEREDELSE: Hvis du får plads på den humanistiske workshop Perverterende prøveboringer eller den samfundsvidenskabelig workshop Hvem er politimand til søs?, skal du lave de tilhørende forberedelse, som du finder instrukser til under workshopbeskrivelsen.

MEDBRING: PC, smartphone, papir og pen

FIND VEJ: Du finder lokale U45 nær indgang F her! HUSK at registrere dig hvis du er i bil og parkerer ved SDU - se kort over parkeringsforhold og parkeringsprocedure ved SDU Odense her!

AFVIKLER: Janne - tlf. +45 2128 0736 mail: janne@ungetalenter.dk, kontaktes på dagen hvis du bliver forsinket eller forhindret på dagen.

  • Type
    Obligatorisk