Stige Ø

ATU NAT
Stige Ø. Østre Kanalvej, 5000 Odense C, Mødested: Rødhusene
Du kan tilmelde dig dette arrangement, hvis du er fra årgang: 2014, 2015 – men du skal logge ind først.
Afdeling
Fyn
Sydjylland
Sidste tilmeldingsfrist
Onsdag, 7. september 2016 - 12:00

Stige Ø under overfladen

v/naturvejleder Kenn Øhlenschlæger Nielsen, Fjordens Dag, og teknisk leder Finn Andersen, Odense Renovation - Miljøcenter Nord


Kom med en tur på Stige Ø, den tidligere losseplads for Odense.

Stige Ø er et udpræget kulturlandskab. Øen er kunstigt skabt – den første smalle landtange blev dannet af den jord, der blev til overs fra udgravningen af Odense Kanal i 1796-1803. I begyndelsen var øen en smal landtange, men da lossepladsen blev anlagt i 1967, voksede øen kraftigt. Det lavvandede område øst for landtangen blev inddæmmet ved at hælde affald direkte i fjorden. Efterhånden voksede affaldsbjergene og gav øen dens karakteristiske bakkede landskab. I 1994 blev lossepladsen nedlagt og bakkerne blev dækket med et tykt jordlag. Og siden har området udviklet sig til nutidens naturskønne område.

Området er gennem de sidste år blevet omdannet til et rekreativt område med mange muligheder. Men hvad sker der egentlig under overfladen, hvor affaldet jo stadig ligger?

  • Hvordan opsamles og renses det regnvand, der siver igennem?

Rundt om på Stige Ø kan du støde på perkolatbrønde. Perkolat bliver dannet, når regnvand siver ned gennem det deponerede affald. I dem bliver perkolatet samlet, så det kan blive renset, inden det løber ud i kloaksystemet. 

  • Hvad sker der med den metangas, som affaldet udvikler under nedbrydningen?

Overalt på Stige Ø er der desuden gasboringer, der stikker op af jorden. Gassen bliver dannet i forbindelse med den biologiske nedbrydning af det deponerede affald og bliver behandlet i grønne containere på toppen af bakkerne. Fra containerne sendes gassen via et rørsystem til udnyttelse på Fynsværket. Udvindelsen af gas betyder, at knap 1500 husstande får dækket deres årsforbrug af el og ca. 700 husstande deres årsforbrug af varme. Desuden er anlægget lige som andre alternative energiformer med til at reducere mængden af drivhusgasser. 

  • Hvilken teknologi ligger bag håndtering af disse processer, både i dag og i fremtiden?

 

 

PRAKTIK: Der er indlagt spisepause, men ingen forplejning - så husk madpakke.

FIND VEJ: Du finder Rødhusene her

AFVIKLERJanne - tlf 2128 0736, kontaktes hvis du bliver forsinket eller forhindret på dagen.

  • Antal deltagere
    26
  • Type
    Valgfri