Seminar C1: Naturvidenskabelig Metode

ATU NAT
Syddansk Universitet, Campusvej 55, 5230 Odense M, Lokale: U55
Du kan tilmelde dig dette arrangement, hvis du er fra årgang: 2014 – men du skal logge ind først.
Afdeling
Fyn
Sydjylland
Sidste tilmeldingsfrist
Torsdag, 26. marts 2015 - 12:00

Seminar C består af 3 forskellige fakultetsbesøg på SDU. Du deltager i 2 ud af de 3 besøg. Du vælger frit, hvilke 2, som du vil deltage i, men bemærk, at der er pladsbegrænsning på alle kurserne og at pladserne fordeles efter først-til-mølle-princippet.

  • Besøg det Natur- og sundhedsvidenskabelige samt Tekniske Fakultet, SDU
  • Hvad kendetegner den naturvidenskabelige metode

Naturvidenskabelig Metode

Forskere og studerende på SDUs natur- & sundhedsvidenskabelige og tekniske fakulteter arbejder ofte sammen i krydsfeltet mellem teori og praksis med emner, der kan få betydning for mange menneskers hverdag. Til fælles har de 3 fakulteter en grundlæggende tankegang i form af den naturvidenskabelig metode. På dette seminar møder du menneskene fra de 3 fakulteter, som skaber den viden, der fremkommer fra den naturvidenskabelige tankegang.

Program:

Kl. 16.00 Ankomst

Kl. 16.15 Den naturvidenskabelige metode v/Ph.d.-studerende Nadia Rahbek Dyrberg Kristensen, Det Naturvidenskabelig Fakultet 

Kl. 17.00 Pause

Kl. 17.10 Mindre forurening fra dieselmotorer: om udviklingen af et nyt partikelfilter, v. Ph.d.-studerende Jeanette Hvam, Det Tekniske Fakultet

Kl. 17.55 Spisepause

Kl. 18.25 Hvad vil det sige at læse naturvidenskab? Oplæg & Q&A med 3 studerende.

  • Christian Seeberg Christiansen, Kemiingeniør-studerende fra Det Tekniske Fakultet
  • Heidi Wille Jørgensen, Biomedicin-studerende fra Det Naturvidenskabelige Fakultet
  • Mira Kjeldsen, Medicin-studerende fra Det Sundhedsvidenskabelig Fakultet.

Kl. 19.10 Pause

Kl. 19.15 Hvordan ved vi om en behandling virker? v/Ph.d. Henrik Hein Lauridsen, Studiechef på Kiropraktorstudiet, Det Sundhedsvidenskabelig Fakultet

Kl. 20.00 Tak for i aften


Mindre forurening fra dieselmotorer: om udviklingen af et nyt partikelfilter

v/ Ph.d.-studerende Jeanette Hvam, Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi

Anvendelse af viden til fremstilling af nye teknologier spiller en central rolle på Det Tekniske Fakultet (TEK). Derfor arbejder vi ofte tæt sammen med virksomheder. Et eksempel er dette PhD-projekt, som TEK har oprettet i samarbejde med Middelfart-virksomheden Dinex, der fremstiller udstødningssystemer. Hovedformålet med projektet er at kombinere et forbedret dieselpartikelfilter med en katalysator. Det kan være svært at leve op til både universitetets krav om forskningsresultater og virksomhedens krav om teknologioptimeringer, men i dette projekt er det lykkedes: De grundlæggende fysiske og kemiske mekanismer, der afgør partikelfilterets egenskaber, er blevet klarlagt videnskabeligt – og filteret er blevet optimeret, så det også fungerer som katalysator. Metodisk bygger projektet grundlæggende på den naturvidenskabelige metode, hvor hypoteser testes igennem eksperimenter. Hør om, hvilke udfordringer man kan stå overfor, når man skal arbejde metodisk med teknisk forskning og udvikling af ny teknologi.

 

Den naturvidenskabelige metode

v/ Ph.d.-studerende Nadia Rahbek Dyrberg Kristensen, Institut for Matematik og Datalogi

Ph.d.-studerende Nadia Rahbek Dyrberg Kristensen vil fortælle os om, hvad den naturvidenskabelige metode er for en størrelse og hvad der kendetegner den. Derefter vil Nadia ud fra hendes eget Ph.d.-projekt vise, hvordan hun bruger den naturvidenskabelige metode i sit projekt. Hendes ph.d.-projekt handler om, hvad der motiverer unge til at tage en naturvidenskabelige uddannelse og hvad der sker med motivation, når de studerende starter på universitetet. Undervejs i oplægget vil Nadia lave undersøgeler blandt tilhørerne og i praksis illustrerer den naturvidenskabelige metode.

 

Hvad vil det sige at læse naturvdeinskab?

Oplæg og Q&A med 3 studerende - Kemiingeniør-studerende Christian Seeberg Christiansen, Medicin-studerende Mira Kjeldsen og Biomedicin-studerende Heidi Wille Jørgensen.

 

’Hvordan ved vi om en behandling virker?’

v/Ph.d. og Studiechef på Kiropraktik Henrik Hein Lauridsen

Ph.d. Henrik Hein Lauridsen, studiechef på kiropraktorstudiet på SDU holder oplæg om behandlingen inden for sundhedsområdet. Hvordan ved vi, om behandlingen virker. Med udgangspunkt i oplæg og øvelser vil Henrik fortælle om, hvilke metoder, man benytter i forskningen -  i dette tilfælde indenfor klinisk biomekanik – når forskerne skal verificere, om en behandling har effekt.

 

 

MEDBRING: Papir og pen.

FIND VEJ: Du finder U55 her!

AFVIKLER: Janne 2128 0736 - kontaktes hvis du bliver forsinket eller forhindret.

 

  • Antal deltagere
    165
  • Type
    Obligatorisk