Jagten på liv i universet
Jagten på liv i universet
v/astrofysiker, Christina Toldbo, ph.d-studerende, DTU Space
Det hele handler om liv. Hvor kommer vi fra og er vi alene? Indtil nu har vi kun fundet liv på Jorden, men kan det virkelig passe at vi er alene i et uendeligt univers med trillioner af stjerner?
Liv, som vi kender det, har brug for vand for at opstå og trives og derfor er jagten på liv i universet drevet af jagten på vand. Flydende vand er nøglen til liv. Indtil for få år siden troede vi at vand var en sjældenhed, men forskningen har vist os at vand findes selv de mest usandsynlige steder.
Tag med Christina på en rejse gennem vores univers fra Merkur til is-kæmperne og exoplaneterne i jagten på vand og liv. Hør bl.a. om Mars’ roveren Perseverance der lige nu kører rundt på Mars, missionerne JUICE og Europa-Clipper der skal lede efter liv i Jupiters måners flydende oceaner og om muligheden for liv på exoplaneter.
Christina Toldbo er uddannet astrofysiker fra Niels Bohr Instituttet i København og har arbejdet for den Europæiske Rumfartsorginisation ESA. Hun har speciale i menneskelig udforskning af rummet og kolonisering af Månen og Mars. Hun har bl.a. arbejdet med genetisk manipulation af planter, så de kan overleve i rummet, og har arbejdet med en tidligere astronaut om at udvikle et system til at gro alger til ilt og fødevareproduktion til astronauter på langvarrige rumrejser. I dag er hun phd-studerende ved DTU Space, hvor hun beskæftiger sig med at navigere og styre rumfartøjer bl.a. på rejser til Månen og Mars.
Menneskelig udforskning af rummet handler om lysten til at lære noget nyt om os selv og vores plads i universet. Når vi skal sende mennesker ud i rummet, presser vi både teknologi og mennesker til sit yderste. Det er et spændende og tværfagligt felt, hvor nye teknologier opstår, og mennesker over hele verden arbejder sammen. Christina Toldbo har gennem sit arbejde hos ESA og sin uddannelse til astrofysiker mødt astronauter, nobelprisvindere og besøgt nogle af verdens mest interessante videnskabelige stationer, som er lukket land for den almindelige befolkning.
BEMÆRK: Aktiviteten afvikles i samarbejde med Odense Biblioteker, hvorfor også andre end ATU'ere kan deltage.
PRAKTIK: Du finder Holluf Pile Bibliotek her!
Du sørger selv for mad og drikkelse til eventuelle pauser.
AFVIKLER: Der er ingen afvikler fra ATU til stede til denne aktivitet, og du skal derfor fjernregistrere dig som deltager. Du fjernregistrerer dig ved at sende en e-mail til camilla@atusyd.dk på dagen, når aktiviteten starter. Forsinkelser og afbud på dagen meldes også til Camilla.
-
Antal deltagere10
-
TypeValgfri