Offentlige foredrag i Naturvidenskab | Det er bare en virus
Det er bare en virus
Virus er det mindste smitstof. Udenfor vores celler er det blot en livløs partikel uden eget stofskifte og evne til at formere sig alene. Det er blot en mikroskopisk ”pose” af protein indeholdende lidt genmateriale. Men så snart denne “pose” penetrerer vores celler sker der noget. Indeni i en celle kan virus nemlig overtage kontrollen og tvinge cellens maskineri til at lave tusinder af nye viruskopier.
På denne måde påvirker virus hele klodens økosystem: de inficerer alt – både mennesker, dyr, planter, svampe og bakterier. Virus er overalt. Men hvad er de for nogle, disse virus? Dem der rammer os mennesker, dem bør vi kende.
Coronaepidemien gjorde os særligt opmærksomme på én virus, men vi bliver alle udsat for en palette af dem igennem livet. Nogle virus er relativt fredelige, andre kan give alvorlige sygdomme – fra en almindelig forkølelse eller herpes til influenza, COVID-19, ebola, aids, abekopper og mange andre. Nogle virus nedkæmpes af vores immunsystem, andre bliver kroniske og kan forårsage mangeartede problemer. Der findes også virus vi kan blive vaccineret mod eller behandlet for, mens der er andre som vi efter bedste evne bør prøve at undgå.
Hør om de vigtigste kendetegn for virus, hvordan de opfører sig, hvordan klimaforandringer, migration og globalisering fører til udbrud og hvordan virusforskerne er nødt til at tænke og arbejde kreativt i kampen mod dem.
Bonusmateriale til foredraget
Som forberedelse kan du med fordel læse den populærvidenskabelige artikel 'Tilbage til fremtiden – En virusforskers syn på tre år i pandemiernes tegn' som aftenens forelæser, Anders Fomsgaard, har bidraget til.
Artiklen er udgivet i tidsskriftet 'Aktuel Naturvidenskab' i marts 2023. Dette er selvfølgelig blot et tilbud, og det forventes ikke, at du har læst dette.
PRAKTIK: Aktiviteten livestreames fra Søauditorierne i Aarhus til forskellige lokationer i Region Syddanmark. Du finder de forskellige livestreaming-steder her!
Der er ingen spisepause eller forplejning.
BEMÆRK: Aktiviteten afvikles i samarbejde med Offentlige foredrag i Naturvidenskab, AU, hvorfor også andre end ATU'ere kan deltage.
AFVIKLER: Der er ingen afvikler fra ATU til stede til denne aktivitet, og du skal derfor fjernregistrere dig som deltager. Du fjernregistrerer dig ved at sende en e-mail til Camilla på mail: camilla@atusyd.dk på dagen, når aktiviteten starter. Forsinkelser og afbud på dagen meldes også til Camilla.
-
TypeValgfri