Hvordan virker CRISPR og hvordan kan det anvendes til forskning og sygdomsbehandling?
Hvordan virker CRISPR og hvordan kan det anvendes til forskning og sygdomsbehandling?
v/Professor, Jens S. Andersen, Institut for Biokemi og Molekylær Biologi, SDU
CRISPR blev opdaget i bakterier som et forsvarssystem mod virusinfektioner. Systemet viste sig at være forholdsvis simpelt med et enzym som klipper DNA i stykker på specifikke positioner bestemt af korte RNA-sekvenser som bakterierne kunne gemme til næste infektion. Dersom strategien let kunne tilpasses andre celler, gav det nye muligheder for ændringer af gener i humane celler. Opdagelsen blev belønnet med Nobelprisen i 2020 og er sidenhen blevet flittigt anvendt inden for forskning med henblik på behandling af genetiske sygdomme.
Foredraget giver et indblik i CRISPR og hvordan nye og mere sikre metoder er under udvikling til sygdomsbehandling. Jeg vil ligeledes fortælle om vores egen forskning, hvor vi kombinerer CRISPR med AI-baseret proteinstrukturbestemmelser for at forstå hvordan mutationer forårsager sygdomme.
PS: Medbring gerne en bærbar computer hvis du selv vil afprøve metoder som inspiration til egne opgaver.
BEMÆRK: Aktiviteten afvikles i samarbejde med UNF, hvorfor også andre end ATU'ere kan deltage
PRAKTIK: Der er ingen spisepause eller forplejning til denne aktivitet.
FIND VEJ: Du finder lokalet U46 på SDU's hovedgang Gydehutten, her!
AFVIKLER: Der er ingen afvikler fra ATU til stede til denne aktivitet, og du skal derfor fjernregistrere dig som deltager. Du fjernregistrerer dig ved at sende en e-mail til camilla@atusyd.dk på dagen, når aktiviteten starter. Forsinkelser og afbud på dagen meldes også til Camilla.
-
Antal deltagere33
-
TypeValgfri