Fordybelsesseminar F: Den nye skønlitteratur om aldring, sundhed og livskvalitet

Syddansk Universitet, Campusvej 55, 5230 Odense M, Lokale: O97
Du kan tilmelde dig dette arrangement, hvis du er fra årgang: 2021 – men du skal logge ind først.
Afdeling
Fyn
Sydjylland
Sidste tilmeldingsfrist
Mandag, 15. august 2022 - 12:00

Efterårets obligatoriske program består primært af en række af fordybelsesseminarer. På de enkelte fordybelsesseminarer får du mulighed for at gå i dybden med et enkelt emne inden for en given videnskab. Du ser hvordan forskellige videnskaber udfoldes og ny viden skabes.

Du deltager i tre ud af ti fordybelsesseminarer, og du vælger selv hvilke alt efter din interesse og hvor der er plads. Vi anbefaler meget, at du ikke lader geografi, men interesse afgøre dit valg mellem de forskellige muligheder.

Litteratur i brug: Den nye skønlitteratur om aldring, sundhed og livskvalitet 

v/Professor Peter Simonsen, Kulturvidenskab, Syddansk Universitet

Der udkommer i disse år rigtig meget skønlitteratur om livets sidste fase. Det handler om funktionsnedsættelse, tab, frygt og ensomhed men også om andre og mere positive aspekter ved senlivet såsom nye fællesskaber, ny mening med det hele liv, ny indsigt og ro. 

Hvad kan vi bruge den litteratur til? Først og fremmest kan vi blive klogere på litteraturen lige nu både som spejl af samtiden og som en af flere kilder, der kan forme samtiden gennem at forme den måde vi oplever og erfarer den på. Vi ser nogle nye ting ved livet og samfundet gennem denne litteratur. Overordnet kan den altså bruges til at opnå en anden og en bedre forståelse af alderdommen som en del af et helt liv (dvs man kan opnå en bedre forståelse af livet som sådan uanset ens egen alder); en forståelse der måske kan modarbejde begyndende eller stigende konflikter mellem generationer eller mistrivsel af gamle mennesker forårsaget af ligegyldighed fra yngre generationers side. 

I endnu videre forstand kan et nuanceret fokus på livets sidste fase, med nedsat kognitiv og fysisk kapacitet, med en lidt bagud skuende tilgang til livet, og med meget mindre behov for forbrug og mobilitet, herunder medieforbrug, men stadig med noget saft og kraft tilbage, sådan som den nye litteratur indfanger det, opfattes som en kritik af et opskruet tempo i vores hyperkognitive, hyperforbrugende klimaødelæggende samtid.

Mens litteraturen altså kan læses samfundskritisk (på mange flere måder end her skitseret) vil seminaret også kigge på, om den også kan læses ind i en sundhedsfremmende sammenhæng. Ny forskning i det som kaldes narrativ medicin er nemlig optaget af undersøge, om litteraturlæsning i forskellig form og sammenhæng kan have sundhedsfremmende og ligefrem helbredende effekter for den enkelte læser eller enkelte læserfællesskaber. Der vil blive præsenteret resultater fra et eksperiment med højtlæsning for mænd på pension i alderen +65 og vi vil få smagsprøver på den litteratur der bliver brugt i forskningsprojektet. 

I dette seminar vil vi altså blive introduceret til to forskellige men gensidigt komplementære tilgange til – anvendelser af – den samme slags skønlitteratur.
 

Program

16.00 Velkommen
16.05 Iintroduktion til litteratur i brug i aldringsstudier
16.45 Gruppearbejde med tekster om aldring. Hvad er livskvalitet i alderdommen ifølge de her tekster?
17.30 Spisepause
18.00 Opsamling på gruppearbejde
18.30 Narrativ medicin i undervisning og som forskningsfelt. Litteratur og sundhedsfremme og -forståelse i forhold til forskningsprojektet ”Læs som mand”
19.15 Pause
19.30 Opsamling, diskussion & afrunding
20.00 Tak for i dag
 

FORMÅL

Formålet med Fordybelsesseminar F-rækken er at give et dybdegående indblik i de respektive videnskaber med afsæt i et konkret emne og specifikke cases og herunder at vise nogle af de konkrete metoder, som de forskellige discipliner bringer i anvendelse.
 

FORBEREDELSE: Læs teksterne Appetit af Julian Barnes, Elsker og ven af Charlotte Strandgaard og Min brors øjne af Pia Tafdrup, som du finder under DOWNLOAD.

MEDBRING: Pc, papir og pen

PRAKTIK: Der er spisepause, hvor ATU sørger for forplejning. Medbring selv drikkedunk.

FIND VEJ: Du finder lokale O97 her!

Hvis du er I bil eller på cykel: Benyt Indgang Agrene Ø. Der er cykelparkering nær indgangen. Benyt P1 eller tilstødende pladser med tilkørsel via Moseskovvej hvis du er i bil.

Hvis du ankommer med bus: Busserne stopper her. Benyt Indgang Agrene Ø.

Hvis du ankommer med letbanen: Benyt Indgang 14A.

AFVIKLER: Camilla - tlf. +45 6070 5627 eller e-mail camilla@atusyd.dk, kontaktes på dagen hvis du bliver forsinket eller forhindret på dagen.

  • Antal deltagere
    36
  • Type
    Obligatorisk