Seminar C: Introduktion til Humaniora

Vi skyder jeres første semester og ATU-forløbet igang under titlen Talent & Akademia. I løbet af semesteret introduceres vi til forskningstraditionernes forskellige epistemologiske og metodiske tilgange til videnskabelse. Formålet med det første semester overordnet set er, at vi får indsigt i, hvordan man arbejder målrettet med sit talent og sin videnskab.
Introduktion til Humaniora
Humaniora er sprog, historie og kultur, men det er også meget andet. Der forskes og undervises blandt andet i it, medier, læring, kommunikation, design og velfærd. Den humanistiske metode er kernen i dette arbejde.
På dette introduktionsseminar behandles den humanistiske metode, og der ses på grundlæggende forskelle mellem humaniora og andre videnskaber, som ofte er en naturlig følge af deres forskellige genstandsfelter. Hvor f.eks. naturvidenskab studerer genstande udefra med en vis stabilitet og derved iagttager lovmæssigheder og generelle mønstre, så analyserer og fortolker humaniora genstande i deres ”unikhed” og har derfor typisk ingen ambitioner om generalisering.
Program
16.00 Introduktion til Humaniora v/Prodekan Lars Grassmé Binderup, Humaniora, SDU
16.15 Foredrag om den humanistiske metode v/Lektor Camilla Schwartz, Institut for Kultur- og Sprogvidenskaber, SDU
17.00 Protest og pral. Blokken i dansk raplyrik
Minioplæg v/Forskningsstøttemedarbejder Troels Obbekær, Det Humanistiske Fakultet, SDU
17.10 Analoge algoritmer i hverdagen
Minioplæg v/Professor Nina Bonderup Dohn, Institut for Design, Medier og Uddannelsesvidenskab, SDU
17.20 Bæredygtighed i undervisningen – hvordan får vi det til at rykke noget?
Minioplæg v/Professor Nikolaj Elf, Institut for Design, Medier og Uddannelsesvidenskab, SDU
17.40 Spisepause
18.10 Workshops
19.50 Afrunding
20.00 Tak for i dag
WORKSHOPS
Du deltager i én ud af tre workshops.
Protest og pral. Blokken i dansk raplyrik
v/Forskningsstøttemedarbejder Troels Obbekær, Det Humanistiske Fakultet, SDU
Lokale 31.01
Tessas Askerød, Lamins Tingbjerg, Shooter Gangs Trillegården, Sivas’ Brøndby Strand. Siden 1990’ernes og 2000’ernes store politiske fokus på indvandring, ghettoisering og etniske kulturforskelle, og særligt siden ghettolistens etablering i 2010, har dansk musik været domineret af artister, der stolt rapper om at komme fra blokken. Dermed synes blokken paradoksalt nok at være en central del af vores fælles kultur, trods politikeres omtale af boligområderne som ’ghettoer’ og ’parallelsamfund’. Danske rappere er markante deltagere i den offentlige dialog om, hvordan vi bør forstå blokken, dens beboere og dens problemer, med deres kunstneriske brug af rim, rytme, ordspil og selvfremstilling. Men tilbyder rapgenren egentlig alternativer til de stigmatiserende forestillinger om ”stenørkener uden forbindelseslinjer til det omgivende samfund”, som tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen har kaldt områderne? Dette spørgsmål kan vi bruge humaniora til at undersøge. I denne workshop analyserer vi eksempler på dansk raplyrik med fokus på, hvordan rapperne indskriver sig i den danske fortælling om efterkrigstidens betonforstæder.
Analoge algoritmer i hverdagen
v/Professor Nina Bonderup Dohn, Institut for Design, Medier og Uddannelsesvidenskab
Lokale 31.09
De senere år har der været meget diskussion om algoritmer: Algoritmerne, der bag om ryggen på os bestemmer, hvad vi får vist på sociale medier og på streamingtjenester. Algoritmerne i kunstig intelligens, der kan bestemme, hvilken diagnose man får, når man ringer 112. Algoritmerne i ChatGPT, der (måske) gør det muligt at skrive en god opgave uden at vide noget om emnet. Osv. osv. Men faktisk er algoritmer i vores hverdag ikke noget nyt, og algoritmer behøver ikke være digitale. Vi gør hver dag brug af analoge algoritmer og såkaldt Computational Thinking, fx når vi gennemfører rutiner som at stå op om morgenen, spiller analoge spil mod hinanden og genkender mønstre i en tekst. I workshoppen vil jeg give en række eksempler på analoge algoritmer og analog Computational Thinking, som I kan prøve af i mindre grupper, og I vil arbejde med at beskrive, udvikle og afprøve analoge algoritmer.
Bæredygtighed i undervisningen – hvordan får vi det til at rykke noget?
v/Professor Nikolaj Elf, Institut for Design, Medier og Uddannelsesvidenskab, SDU
Lokale 31.41
Vi lever i en tid præget af klima- og biodiversitetskriser på grund af en ubæredygtig livs- og samfundsform som vi har kendt til mindst et halvt århundrede – uden der for alvor er gjort noget ved det. Men så kom de alvorligt varme somre og tydelige tegn på at noget er helt galt og kræver akut omtænkning. Hvilken betydning har det for uddannelse, skole og undervisning? Det sætter denne workshop fokus på. Politisk ser det ud til at bæredygtighed er mere på vej ind i uddannelsessystemet og skal involvere alle fag. I har formentlig selv mødt verdensmåls- eller ’grøn’ undervisning i egen gymnasietid, måske også i folkeskolen – og er måske endda også blevet trætte af det? Så det gode pædagogiske og didaktiske spørgsmål er hvad der kendetegner en engagerende og involverende tilgang til bæredygtighed i undervisningen, hvor der er plads til alt og alle – lige fra klimaaktivister over klimaskeptikere til unge mennesker som ikke rigtig tillægger klima og miljø den store betydning. I et indledende oplæg introduceres til nyeste viden om uddannelse for bæredygtig uddannelse (UBU). Herefter vil I blive bedt om at fortælle om jeres egne erfaringer med og ideer til bæredygtighedsundervisning, som vi forsøger at tænke som fremtidsscenarier.
Formål
Seminar C: Introduktion til Humaniora har blandt andet til formål at give jer indsigt i den humanistisk metode, som tager afsæt i analyse og fortolkning.
FORBEREDELSE: Alt efter, hvilken workshop, du deltager i, bedes du forberede dig, som det står beskrevet i den røde spalte til højre på hjemmesiden under seminarbeskrivelsen.
MEDBRING: Pc. papir og pen.
PRAKTIK: Der er spisepause, hvor ATU sørger for forplejning. Medbring selv drikkedunk.
FIND VEJ: Du finder auditoriet på plan 1 her!
AFVIKLERE: Christian - tlf. +45 5016 9681 eller mail: christian@atusyd.dk kontaktes på dagen hvis du bliver forsinket eller forhindret på dagen.
-
AnsvarligJH
-
TypeObligatorisk