Seminar B: Introduktion til Sundhedsvidenskab
Vi skyder jeres første semester og ATU-forløbet igang under titlen Talent & Akademia. I løbet af semesteret introduceres vi til forskningstraditionernes forskellige epistemologiske og metodiske tilgange til videnskabelse. Formålet med det første semester overordnet set er, at vi får indsigt i, hvordan man arbejder målrettet med sit talent og sin videnskab.
Introduktion til Sundhedsvidenskab
Sundhedsvidenskab har ét mål: at forbedre menneskers sundhed. Dette gøres gennem forskning og gennem undervisning af studerende med baggrund i den nyeste forskning og i - ikke mindst - det kliniske arbejde. Dvs. undervisning, hvor patienter eller borgere er inddraget. Derfor bygger den sundhedsvidenskabelige forskning på evidens. Med evidens mener vi: Er der et videnskabeligt grundlag for, at vores behandling har den tilsigtede virkning? Den sundhedsvidenskabelige metode dækker over flere videnskabelige tilgange, som alle kan bruges til at verificere, om en behandling har den tilsigtede effekt. Det kan være på en patient, i forebyggelsen eller indenfor træningsområdet.
På dette introduktionsseminar vil de tre vigtigste forskningsområder inden for sundhedsvidenskaben blive gennemgået; Epidemiologi, grundforskning og klinisk forskning.
Program
Er videnskab er noget bras? v/Adjunkt Christian Brandt, Oto-Rhino-Laryngologi, Klinisk Institut, SDU
Når man læser om forskning så ser vi overskriften ”masker beskytter mod Corona virus” og næste dag ”masker har ingen effekt på Corona virus” så kan man nemt blive forvirret. Hvorfor skifter videnskaben hele tiden mening? I dette foredrag vil vi kigge på hvordan forskningen i virkeligheden foregår og hvorfor det i medierne ofte kan virke usammenhængende og rodet. Vi vil også snakke om hvad alternative
WORKSHOPS
FORMÅL
FORBEREDELSE:
- Epidemiologi: Orientér dig i den stor, dansk befolkningsundersøgelse, som blev publiceret i rapporten ”Danskernes Sundhed – Den Nationale Sundhedsprofil 2021” i uge 10 2022. Undersøgelsen, som er blevet lavet af de frem danske regioner og Statens Institut for Folkesundhed ved SDU, kortlægger danskernes (16+ år) sundhed på en række områder og vil danne udgangspunktet for workshoppen. Du skal ikke læse rapporten i sin helhed, men læs forordet og den første del af indledningen (s. 5-14). Er der nogle af resultaterne, du lægger specielt mærke til?
- Audiologi: Installer appen Sound Analyzer Free på din Android smartphone eller NIOSH Sound Level Meter på din iPhone.
- Klinisk forskning: Orienter dig i viden om leveren via Center For Leverforsknings artikeldatabase, som du finder her!
MEDBRING: Papir, pen og smartphone
PRAKTIK: Der er spisepause, hvor ATU sørger for forplejning. Medbring selv drikkedunk.
FIND VEJ: Du finder lokale U55 her!
Hvis du er I bil eller på cykel: Benyt Indgang Bøgene J. Der er cykelparkering nær indgangen. Benyt P1 eller tilstødende pladser med tilkørsel via Moseskovvej hvis du er i bil.
Hvis du ankommer med offentlig transport: Busserne stopper her. Benyt Indgang Bøgene J.
AFVIKLER: Janne - tlf. +45 2128 0736 mail: janne@atusyd.dk, kontaktes på dagen hvis du bliver forsinket eller forhindret på dagen.
-
TypeObligatorisk