Seminar B: Introduktion til Sundhedsvidenskab

SUND
SDU Odense, Campusvej 55, 5230 Odense M, Lokale: U300
Du kan tilmelde dig dette arrangement, hvis du er fra årgang: 2024 – men du skal logge ind først.
Afdeling
Fyn
Sydjylland
Sidste tilmeldingsfrist
Søndag, 9. marts 2025 - 22:00

Vi skyder jeres første semester og ATU-forløbet igang under titlen Talent & Akademia. I løbet af semesteret introduceres vi til forskningstraditionernes forskellige epistemologiske og metodiske tilgange til videnskabelse. Formålet med det første semester overordnet set er, at vi får indsigt i, hvordan man arbejder målrettet med sit talent og sin videnskab.

Introduktion til Sundhedsvidenskab

Sundhedsvidenskab har ét mål: at forbedre menneskers sundhed. Dette gøres gennem forskning og gennem undervisning af studerende med baggrund i den nyeste forskning og i -  ikke mindst - det kliniske arbejde. Dvs. undervisning, hvor patienter eller borgere er inddraget. Derfor bygger den sundhedsvidenskabelige forskning på evidens. Med evidens mener vi: Er der et videnskabeligt grundlag for, at vores behandling har den tilsigtede virkning? Den sundhedsvidenskabelige metode dækker over flere videnskabelige tilgange, som alle kan bruges til at verificere, om en behandling har den tilsigtede effekt. Det kan være på en patient, i forebyggelsen eller indenfor træningsområdet.

På dette introduktionsseminar vil de tre vigtigste forskningsområder inden for sundhedsvidenskaben blive gennemgået; Epidemiologi, grundforskning og klinisk forskning. 

Program

16.00 Velkommen
16.05 Introduktion til den sundhedsvidenskabelige forskning v/Professor Morten Blaabjerg, Neurologisk             Forskningsenhed, OUH
16.40 Pause
16.45 Workshoprunde 1
17.30 Spisepause
18.00 Workshoprunde 2
18.45 Pause
19.00 Workshoprunde 3
19.45 Pause
19.50 Fælles afrunding
20.00 Tak for i dag

WORKSHOPS

Du deltager i alle tre workshops.

Epidemiologi i praksis – Hvordan forsker vi i søvn og sundhed?
v/Ph.d-stud. Hannah Ahrensberg & Rikke Rothkegel Carlsson, Folkesundhedsvidenskab, SDU
Lokale U324

Hvordan ved vi, hvad der påvirker vores sundhed? Epidemiologi er en central forskningsmetode inden for sundhedsvidenskab, hvor vi undersøger forekomsten, fordelingen og årsagerne til sygdomme i befolkningen. I denne workshop får I en introduktion til epidemiologiske metoder og deres anvendelse i forskning. Med udgangspunkt i to ph.d.-projekter om søvn på forskellige livsstadier vil vi dykke ned i, hvordan forskere arbejder – fra dataindsamling til fortolkning af resultater. Undervejs vil I selv skulle tænke som forskere gennem interaktive øvelser. Glæd jer til en spændende workshop, hvor I bliver klogere på epidemiologiens rolle i forskning og får mulighed for at prøve kræfter med forskningsprocessen i praksis!

Grundforskning - Systematisk diagnosticering 
v/Adjunkt Christian Brandt, Oto-Rhino-Laryngologi, SDU
Lokale U321

Når vi skal finde ud af hvad en patient fejler så kan vi ofte ikke nøjes med en test men bruger i stedet flere test sammen. I denne workshop vil vi kigge på, hvordan vi kan diagnosticere typen af høretab ved at kombinere forskellige målemetoder og viden om ørets anatomi.

Klinisk forskning
v/Cand.scient.stud. Ida Louise Rosenberg Jensen & Casper Bruun Svankjær, Klinisk Biomekanik, SDU
Lokale U361

Beskrivelse følger

Formål

Seminar B: Introduktion til sundhedsvidenskab har blandt andet til formål at give jer et indblik i den sundhedsvidenskabelige metode med afsæt i konkrete eksempler på sundhedsvidenskabelig forskning.
 

FORBEREDELSE: Alt efter, hvilken workshop, du deltager i, bedes du forberede dig, som det står beskrevet i den røde spalte til højre på hjemmesiden under seminarbeskrivelsen. 

PRAKTIK: Der er spisepause, hvor ATU sørger for forplejning. Medbring selv drikkedunk.

FIND VEJ: Du finder lokale U300 her!

AFVIKLER: Christian - tlf. +45 5016 9681 eller mail: christian@atusyd.dk kontaktes på dagen hvis du bliver forsinket eller forhindret på dagen.

  • Ansvarlig
    JH
  • Type
    Obligatorisk