#JegerATU’er: Vincent vil skabe nyt!
Talent kommer i mange former og størrelser. Man kan være talentfuld i kraft af en høj IQ, hvor videnstilegnelse falder helt naturlig, eller man kan være high achiever, som med dedikation og flid sigter efter stjernerne. Talent har mange forskellige ansigter, hvilket vi også ser dagligt på ATU | Syd. Det er derfor altid en fornøjelse at skabe rammerne for talenterne, hvor de i fællesskab, men på hver deres unikke måde, kommer et spadestik dybere, et luftlag højere og tager skridtet mod at udfolde deres potentiale.
I denne portrætserie #JegerATU’er hylder vi nysgerrigheden og den faglige passion. Vi hylder, at ATU-alumner fortsat dyrker deres interesser og følger deres drømme. Vi ser på, hvordan det er gået for nogle af alumnerne, siden de dimitterede fra ATU | Syd, samt hvordan de til stadighed udfolder deres talent i dag.
På med ja-hatten
Når det kommer til naturvidenskabelige fag og interesser, så har 22-årige Vincent Olesen uden tvivl taget ja-hatten på. Han har sågar placeret den solidt og urokkeligt på toppen af hovedet. Det er en verden af matematik og teknologi, der har slået dybe rødder i ham. Rødder, der især udspringer fra Vincents tid på Odense Tekniske Gymnasium og hans engagement i 6. årgang på Akademiet for Talentfulde Unge | Syd.
I tre år fra 2015 til 2018 blev han dag efter dag kun mere begejstret for den valgte linje med matematik og fysik. Især innovationsfag og muligheden for at skabe og udvikle produkter fik sød musik til at spille i Vincents ører, og det gør det stadig. Det kom derfor ikke som det store chok, at interessen for en teknisk, naturvidenskabelig videregående uddannelse voksede sig større og større. Siden da er tiden fløjet afsted, og for kun et halvt år siden sagde Vincent farvel til Dansk Teknisk Universitet i Kongens Lyngby. Her har han siden 2018 læst en bachelor i matematik og teknologi eller ”anvendt matematik”, og den naturvidenskabelige ja-hat har ikke rykket sig det mindste.
Gennem gode netværker på studiet har Vincent stiftet bekendtskab med personligheder, der ligesom ham selv fanges i dygtiggørelsens net. Personligheder der trives allerbedst, når de konstant udvikler - og forbedrer deres evner. ”Jeg tror, det er derfor, der er mange matematikstuderende, der elsker at spille musik”, beretter Vincent og fortæller om, hvordan han har fundet glæden ved at spille guitar. Glæden ved gennem musikken at fornemme, hvordan øvelse gør mester. Men det ene udelukker ikke det andet, for de musiske akkorder bliver til tider skiftet ud med kompetitiv hacking. Her har han i mange år deltaget i konkurrencer om at hacke og bryde kryptologier med Cyberlandsholdet, hvor især en tur til Rumænien til EM i hacking står klart i hukommelsen.
”Vil du være en af de første ingeniører, der er med til at bygge en bank?”
Dette spørgsmål blev Vincent stillet for blot få måneder siden, og svaret var han ikke i tvivl om. Han tog endnu engang ja-hatten på og påbegyndte et nyt eventyr. En ny udfordring med mulighed for at lære - og skabe nyt. Vincent drives af ambitioner og innovative ideer, og han er ikke bleg for at hoppe ombord på bussen, selvom han ikke ved, hvornår næste stoppested er. I mange år har Vincent nydt at gruble over studielivets ”legetøjsproblemer”, som han selv beskriver det og uddyber, at han især er vild med de teoretiske opgaver på studiet, der gør det muligt at gå helt i dybden. I dag kan du dog finde ham godt beskæftiget med mere erhvervsrettede problematikker. Tidligere har han erfaring fra studiejobs og som konsulent hos Erhvervsstyrelsen. Men i øjeblikket kan du mere specifikt finde ham på et kontorfællesskab i hovedstaden. På kontoret sidder han som softwareingeniør og arbejder med at etablere en splinterny bank i Norge, Astat. Her kommer Vincents tekniske kompetencer fra studiet uden tvivl i brug. For hvordan nytænker man den klassiske opbygning af en bank? Hvordan skaber man et enkelt, ukompliceret banksystem, der nemt kan integreres i et hektisk erhvervsliv? Her ligger Vincent og hans team hovederne i blød i jagten på at fuldende nye, innovative projekter.
Et uundværligt netværk
Én af de ting, som Vincent Olesen især sætter pris på, når han møder ind på kontorfælleskabet i København, er, at han sidder omringet af andre selvstændige. Han sidder omringet af kunstnere, redaktører og dokumentarister der på hver deres facon nørder indenfor deres fagdisciplin. For Vincent er mødet med det ukendte utroligt berigende. Uanset om der er tale om naturvidenskabelige interesser eller ej. Dette er noget, han også i særdeleshed sammenligner med tiden på Akademiet for Talentfulde Unge | Syd. ”Jeg elsker de input, der adskiller sig fra det, jeg ellers beskæftiger mig med”, siger Vincent og nævner, hvordan han på ATU | Syd opbyggede venskaber med folk, der havde hovedet begravet i helt andre bøger end ham selv. I dag er han taknemmelig over nu at have tætte bekendte, der studerer jura, medievidenskab, kommunikation og historie. Studier, der stikker i helt andre retninger, hvor venskaberne derfor giver ham viden og indsigt udenfor de naturvidenskabelige interesser. I det hele taget opbyggede Vincent et fantastisk netværk gennem ATU | Syd, som han især priste sig lykkelig over, da han flyttede fra Fyn til København for at studere i 2018 uden at kende én eneste i storbyen. ”Det var så fedt at have et netværk at gribe fat i. Noget at være fælles om, når man er på dybt vand og mutters alene i en ny by”. På tværs af regionerne fandt Vincent altså mange nye bekendtskaber, når fællesnævneren ”jeg har været med i Akademiet for Talentfulde Unge” åbnede utallige døre for ham i København. En fællesnævner han nu blandt andet både deler med sin roomie og en kollega i kontorfællesskabet.
En fremtid med innovative udsigter
At erhvervslivet for tiden inspirerer Vincent Olesen, betyder ikke, at han aldrig drømmer sig tilbage til studietidens ”legetøjsproblemer”. Her har Vincent ikke helt sluppet trådende til Dansk Teknisk Universitet, da han i øjeblikket udarbejder en artikel ud fra sit bachelorprojekt om optimale renoveringsstrategier for jernbaner. I projektet har Vincent trænet en computer til at mestre renovering af netop jernbaner. Hvad der på overfladen ligner et computerspil er i virkeligheden kontrolleret udnyttelse af kunstig intelligens. Jo bedre computeren bliver til at spille, jo bedre bliver strategien til renoveringen af jernbanerne. En strategi, der skal fortælle os, hvordan vi på bedst mulig vis, og med færrest omkostninger, kan renovere de togskinner, som tusindevis af toge hver dag benytter ude i den store verden. Det er den finpudsede detaljegrad og mulighed for at nørde helt i dybden, som Vincent elsker ved et sådant projekt, hvilket studielivet i den grad repræsenterede. En kandidat og måske endda en ph.d. er derfor ikke en utænkelig fremtidsplan for den unge softwareingeniør.
På længere sigt drømmer Vincent om at slippe al den viden, han har tillært sig løs, og fortsat blive begejstret af at skabe nyt. Især fascineres han af uddannelsesorganisationen Khan Academy, der laver non-profit undervisningsmateriale. Tidligere har Vincent selv udgivet materiale om økonomi til Copenhagen Business School og undervist på matematik camps, så ambitionerne om at nytænke undervisningsmateriale har banet sig vej ind i hans fremtidsdrømme. Det skal ikke kun være godt materiale, men også gratis, datadrevet og baseret på samarbejde med eksperter på undervisningsområdet. Det skal tilfredsstille Vincents ustoppelige trang til at opfinde og skabe nyt!
Skrevet af Maja Tørslev