Imperiets fald og kolonialismens lange skygger
Humanistisk aktivitet, hvor du skal kigge på hemmelige dokumenter, på besøg i 10 Downing Street, sætte dig i biografsædet i 1947, og analysere nyheder fra i dag.
Imperiets fald og kolonialismens lange skygger – hvordan forholder man sig til verdenshistoriens vendepunkter?
v/adjunkt Christian Damm Pedersen, ph.d. historie, Syddansk Universitet
Imperiers opståen og fald har sat sit klare aftryk på historiens gang. Menneskehedens historie er på godt og ondt imperiernes historie. Denne eftermiddag bliver I inviteret ind i det historievidenskabelige laboratorium. Sammen vil vi belyse et konkret emne med stor betydning for vores verden, nemlig de europæiske kolonirigers dramatiske opløsning efter 1945. For at få fast greb om denne massive omvæltning og dens betydning, vil vi især beskæftige os med Indiens løsrivelse i 1947, som markerede begyndelsen til enden for verdenshistoriens største imperium, det britiske kolonirige.
Indiens uafhængighed i 1947 står som en helt central begivenhed i verdenshistorien. Bruddet var en skillelinje mellem den gamle imperiale verden og den nye post-imperiale verdensorden, som kendetegner vores verden i dag. Men hvorfor er det egentlig så svært at finde ud af hvad helt almindelige mennesker tænkte om de store omvæltninger? Og hvorfor har mennesker sjældent et fælles syn på begivenhederne?
For at forstå hvordan mennesker reagerer på store omvæltninger vil vi søge svar på briternes forestillinger om Indien før sammenbruddet af det britiske imperium, kortlægge konturerne af den første offentlige fortælling om tabet af den indiske koloni, og kaste lys på arven fra imperiet, en debat der har fået ny næring i kølvandet på Storbritanniens farvel til EU. Hvorfor blomstrer interessen for den koloniale fortid i dag, og hvorfor kaster kolonialismen stadig lange skygger? Hvorfor er det svært at komme overens med fortiden? Gennem casearbejde vil I opnå indsigt i de videnskabelige og metodiske udfordringer som historikere støder på i jagten på de store, svære og betændte historiske spørgsmål. Kort sagt, I vil få indblik i historievidenskaben, dens potentiale og udfordringer, samt historiefagets relevans for nutid og fremtid.
FORSKER I HISTORIE
Aktivitetens oplægsholder forsker i historie, særligt i afkoloniseringens årsager og virkninger på den britiske verden efter 1945. Han har bl.a. udgivet THE BREAK-UP OF GREATER BRITAIN (redigeret sammen med Stuart Ward) på Manchester University Press, og arbejder på en bog om sammenhængen mellem Afrikas afkolonisering, den kolde krig og britisk identitet.
Christian er lektor i britisk historie og underviser på Engelsk, Historie og Erhvervssprog (Negot). Han forsker primært i Storbritanniens historie og Det britiske Imperium.
Han er leder for forskningsprogrammet for Politisk Historie SDU, tilknyttet SDU Center for Koldkrigsstudier, medlem af det internationale forskningsnetværk Anglophone Political Cultures Research Group, medlem af CEMES-forskergruppen Europe as a Global Process ved Københavns Universitet, medlem af programrådet for historie og arkæologi ved Folkeuniversitetet i Odense, medlem af Selskabet for Samtidshistorisk Forskning og medlem af Den danske historiske Forening.
Han optræder til tider i TV, radio, podcasts og andre medier omkring britisk politik og historie, Brexit, arven fra det britiske imperium, det britiske statssamfund (Commonwealth), det britiske kongehus m.m.
Så han er klar til at tage dig med på en historisk tidsrejse, hvor du kan fordybe dig i et spændende emne og opnå viden, så du kan imponere din historielærer!
MEDBRING: Notesblok og pen eller computer.
PRAKTIK: Der er indlagt spisepause, men ingen forplejning - så husk madpakke og drikkedunk.
FIND VEJ: Du finder U81 på SDU's hovedgang, Gydehutten, her!
AFVIKLER: Camilla - tlf. +45 6070 5627 eller e-mail camilla@atusyd.dk, kontaktes på dagen hvis du bliver forsinket eller forhindret på dagen.
-
Antal deltagere30
-
TypeValgfri