ATU | Fokus: Eksperimentel-arkæologi

Zoom | Deltag fra din pc
Du kan tilmelde dig dette arrangement, hvis du er fra årgang: 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022 – men du skal logge ind først.
Afdeling
Fyn
Sydjylland
Sidste tilmeldingsfrist
Onsdag, 19. april 2023 - 12:00

Humanistisk foredrag om eksperimentel arkæologi. Mød en vaskeægte arkæolog og hør om, hvordan det er arbejde og/eller forske som arkæolog, og hvordan arkæologiske forsøg løser konkrete videnskabelige problemstillinger.

ATU | Fokus: Eksperimentel-arkæologi - for sjov eller alvor?

v/lektor & arkæolog Henriette Lyngstrøm, mag. art. & phd i arkæologi, Københavns Universitet

Det praktiseres som en underholdende og inddragende publikumsaktivitet på oplevelsescentre og museer. Men hvad er eksperimentel-arkæologi egentlig, og hvorfor anvendes det også på universiteter og forskningsinstitutioner?

Vikingeskibene på Roskilde Fjord, Kongehallen i Lejre og den romanske stenkirke på Hjerl Hede - af alle de redskaber, fagfolk anvender til at formidle deres forestilling om fortiden, er rekonstruktion et af de stærkeste.

Rekonstruktionerne bygger ofte på eksperimentel-arkæologiske forsøg - en metode, der placerer sig i spændingsfeltet mellem naturvidenskab, håndens værk og humaniora. Man kan sige, at man med eksperimentel-arkæologi prøver at tænke mennesket ind i materialet.

I foredraget bliver du præsenteret for nogle af de anerkendte videnskabelige forsøg, som har givet Danmark en helt enestående placering inden for eksperimentel-arkæologien. Kom med ned i detaljen med eksempler på forsøg med trækning af ringe til jernalderens ringbrynjer, tørvegravning med træspader, og udvinding af jern fra myremalm - forsøg, der alle har løst konkrete videnskabelige problemstillinger.

TILMELDING

ATU | Fokus-arrangementer er åbne foredrag for interesserede og engagerede gymnasieelever i hele Region Syddanmark arrangeret af ATU | Syd sammen med forskellige samarbejdspartnere. Det betyder, at du må og kan invitere dine interesserede venner/klassekammerater med til aktiviteten. Tilmelding foregår ved at skrive til kira@atusyd.dk

 

ARKÆOLOGISK FAGLITTERATUR: Det er ikke nødvendigt, at du læser noget, men hvis du vil have et indtryk af arkæologisk faglitteratur kan du med fordel læse uddraget (6 sider); 

Lyngstrøm, H. 2014 Experiments on digging pits in pit zone alignments. Danish Journal of Archaeology 3/2. 187-193

PRAKTIK: Du vil modtage link til foredraget dagen før via mail. 

AFVIKLER: Kira - tlf. +45 24753299 mail kira@atusyd.dk, kontaktes hvis du bliver forsinket eller forhindret på dagen.

 

  • Type
    Valgfri