Molekylære maskiner

  • Torsdag, 25. marts 2021 - 19:00 til 21:00
  • SDU Odense, Campusvej 55, 5230 Odense M, Lokale: U45
  • Du kan tilmelde dig dette arrangement, hvis du er fra:
    Årgang: 2019, 2020
  • Afdeling: - Fyn - Sydjylland
  • Sidste tilmeldingsfrist: Mandag, 22. marts 2021 - 12:00 - men du skal logge ind først.

Molekylære maskiner

v/Jan Oskar Jeppesen, PhD, Professor, Institut for Fysik, Kemi og Farmaci, SDU

I 1959 afholdte Richard Feynman en tale under titlen "There's Plenty of Room at the Bottom". Her udstedte han en udfordring om at lave en motor der var under 1/64 kubiktomme, eller 0.26 mm^3, med en dusør på $1.000. Ingeniøren William McLellan fik præmien 11 måneder senere, med en motor som vejede 250 mikrogram. Formålet var blandt andet at sætte gang i en ny bølge af innovation, hvor man tænkte i mindre maskiner i stedet for kraftigere maskiner. Men når man når en given størrelse opstår der begrænsninger for mekaniske maskiner, og derfor bliver man nødt til at tænke nyt. Begrænsningerne kan overvindes ved at gå fra den makroskopiske verden som vi kender, til den mikroskopiske verden hvor man kan designe på molekylært niveau. Nobelprisen i kemi i 2016 gik til Fraser Stoddart, Jean-Pierre Sauvage og Ben Feringa, med overskriften "for the design and synthesis of molecular machines".

Men hvad er en molecular machine, og hvordan fremstilles de? Det, og meget andet, kan du få svar på når professor Jan O. Jeppesen tager dig med ind i denne forundeligere verden, hvor hundrede af nutidens computere kan være på det areal, der svarer til størrelsen af ét enkelt sandkorn!

 

BEMÆRK: Aktiviteten afvikles i samarbejde med UNF, hvorfor også andre end ATU'ere kan deltage

PRAKTIK: Der er ingen spisepause eller forplejning til denne aktivitet.

AFVIKLER: Der er ingen afvikler til denne aktivitet, og du skal derfor fjernregistrere dig som deltager. Det gør du ved at sende mail/sms/mms til Kira på tlf. +45 5383 6945 eller mail: kira@atusyd.dk, hvor du melder din ankomst. Forsinkelser og afbud på dagen meldes også til Kira.

 

  • Antal deltagere: 20
  • Lærer: JH
  • Type: Valgfri

Tilbage

FacebookFind os på facebook
linkedinVær en del af vores netværk