Introduktion til kosmologiens standardmodel

  • Torsdag, 18. marts 2021 - 19:00 til 21:00
  • SDU Odense, Campusvej 55, 5230 Odense M, Lokale: U45
  • Du kan tilmelde dig dette arrangement, hvis du er fra:
    Årgang: 2019, 2020
  • Afdeling: - Fyn - Sydjylland
  • Sidste tilmeldingsfrist: Mandag, 15. marts 2021 - 12:00 - men du skal logge ind først.

Introduktion til kosmologiens standardmodel

v/Sofie Marie Koksbang, Postdoc, Institut for Fysik, Kemi og Farmaci

Kosmologi er læren om universet som helhed og kosmologer søger bl.a. at beskrive hvilke typer stof universet indeholder og hvordan universet opstod, udvikler sig og vil ende. På kosmologiske skalaer er gravitation (tyngdekraft) den primære drivkraft. Kosmologi er derfor baseret på Einsteins generelle relativitetsteori hvor gravitation beskrives via krumning af rumtiden. På baggrund af enkelte antagelser kan man løse Einsteins ligninger for et helt univers. Løsningerne har frie parametre som fastslås via observationer. På den måde har man udviklet det, man i dag kalder kosmologiens standardmodel som er den model alt kosmologisk data sammenlignes med og som alle alternative kosmologiske modeller holdes op imod. Modellen er uhyre god til at beskrive universet som helhed, men den har et problematisk teoretisk grundlag og er for nyligt begyndt at give problemer med dens observationelle forudsigelser.

I foredraget vil vi først gennemgå grundlæggende aspekter af Einsteins generelle relativitetsteori og se hvordan den fører til kosmologiens standardmodel. Derefter vil vi gennemgå de største problemer ved modellen og se på potentielle løsninger.

 

BEMÆRK: Aktiviteten afvikles i samarbejde med UNF, hvorfor også andre end ATU'ere kan deltage

PRAKTIK: Der er ingen spisepause eller forplejning til denne aktivitet.

AFVIKLER: Der er ingen afvikler til denne aktivitet, og du skal derfor fjernregistrere dig som deltager. Det gør du ved at sende mail/sms/mms til Kira på tlf. +45 5383 6945 eller mail: kira@atusyd.dk, hvor du melder din ankomst. Forsinkelser og afbud på dagen meldes også til Kira.

  • Antal deltagere: 20
  • Lærer: JH
  • Type: Valgfri

Tilbage

FacebookFind os på facebook
linkedinVær en del af vores netværk