LIVESTREAMING | Grønlands indlandsis

 • Tirsdag, 24. november 2020 - 19:00 til 21:00
 • Forskellige streamingssteder i Region Syddanmark
 • Du kan tilmelde dig dette arrangement, hvis du er fra:
  Årgang: 2018, 2019
 • Afdeling: - Fyn - Sydjylland
 • Sidste tilmeldingsfrist: Mandag, 31. august 2020 - 9:30 - men du skal logge ind først.

Indlandsisen har ændret Grønlands landskab og gemmer stadig på mange hemmeligheder. Hør om forskernes nylige fund af meteorkrater under isen, og om den globale opvarmnings påvirkning på indlandsisen – overlever Indlandsisen eller er den dødsdømt? 

Grønlands indlandsis

v/Nicolaj Krog Larsen, professor i kvartærgeologi, Globe Institute, Københavns Universitet & David Lundbek Egholm, professor i geofysik, Institut for Geoscience

Vi hører ofte i medierne at Indlandsisen på Grønland smelter, og at en total afsmeltning ultimativt kan føre til en global stigning i havspejlet på op til 7 m. Men hvad ved vi egentlig om Indlandsisen? Hvor længe har den eksisteret? Hvad gemmer sig i grunden under isen? Og hvor følsom er isen over for klimavariationer? Det er nogle af de spørgsmål du får belyst under foredraget.

Du får også indsigt i hvornår Indlandsisen blev dannet og hvordan Grønland så ud før isen kom. Hør endvidere om hvordan Indlandsisen har ændret Grønlands landskab og har dannet nogle af verdens mest spektakulære fjordsystemer. For at kunne aflure isens evne til at forme landskaber, udnytter forskerne bl.a. at elementarpartikler fra supernovaer og Big Bang skaber nye isotoper i det grønlandske grundfjeld.

Forskerne har i de senere år løftet sløret for hvilke hemmeligheder der gemmer sig under Indlandsisen – bl.a. har de fundet meteorkratere og kanaler på størrelse med Grand Canyon. Fundet af meteorkraterne er så nyt at undersøgelserne endnu ikke er afsluttet. Under foredraget vil du høre om hvordan arbejdet med at datere meteorkraterne skrider frem samt hvilken effekt meteornedslagene måske havde på datidens klima. 

Hør afslutningsvis om hvordan den globale opvarmning påvirker Indlandsisen i dag, og hvad fremtiden byder på – overlever Indlandsisen eller er den dødsdømt?

 

PRAKTIK: Ønsker du at deltage i denne aktivitet, skal du ikke tilmelde dig her på siden. I stedet skal du møde op på livestreaming-stedet:

 • Aabenraa, Blommenslyst, Bylderup-Bov, Esbjerg, Faaborg, Flensborg, Fredericia, Grindsted, Haderslev, Kolding, Langeskov, Løgumkloster, Marstal, Middelfart, Munkebo, Nyborg, Ribe, Rudkøbing, Rødding, Strynø, Svendborg, Sønderborg, Tranekær, Tønder, Varde, Veflinge, Vejen, Vejle, Vejstrup, Vojens, Ølgod & Ågård

Du kan se detaljerne for livestreamingen her!

Efter foredraget skal du skrive til janne@atusyd.dk, at du har været til foredraget, og det vil så blive registreret på din aktivitetsoversigt.

Der er ingen spisepause eller forplejning.

BEMÆRK: Aktiviteten afvikles i samarbejde med Offentlige foredrag i Naturvidenskab, AU, hvorfor også andre end ATU'ere kan deltage.

AFVIKLER: Der er ingen afvikler fra ATU til stede til disse livestreamings.

 • Antal deltagere:
 • Lærer: JH
 • Type: Valgfri

Tilbage

FacebookFind os på facebook
linkedinVær en del af vores netværk