AFLYST | Talbegreber og talsystemer

  • Torsdag, 26. marts 2020 - 19:00 til 21:00
  • SDU Odense, Campusvej 55, 5230 Odense M, Lokale U46
  • Du kan tilmelde dig dette arrangement, hvis du er fra:
    Årgang: 2018, 2019
  • Afdeling: - Fyn - Sydjylland
  • Sidste tilmeldingsfrist: Mandag, 23. marts 2020 - 12:00 - men du skal logge ind først.

OBS!!! AKTIVITETEN ER DESVÆRRE AFLYST som følge af og opbakning til regeringens seneste udmelding vedr. covid-19 på pressemødet 11. marts 2020 kl. 20.30.

Talbegreber og talsystemer

v/Mogens Allan Niss, Cand.scient., Professor emeritus, RUC 

Talbegrebet og tallene har været centrale i menneskelige civilisationer i hvert fald i 10.000 år. Derfor har talbegrebet og talsystemer være under voldsom udvikling lige siden. De naturlige tal (altså tallene 1,2,3,...) og forskellige måder at notere dem på står selvfølgelig i centrum i denne udvikling, sammen med 0'et som det tog ca fire tusinde år at skabe som tal. Blandt de naturlige talindtager primtal en særlig stilling. Deres fordeling på den naturlige tallinje rummer fortsat mange mysterier og uløste problemer for forskningen. Som bekendt benytter vi først og fremmest grundtallet 10 til at opskrive naturlige tal, som fx 20341, men i det 20. århundrede begyndte man at udnytte andre grundtal, først og fremmest 2, 8 og 16 til dette formål, navnlig i it-sammenhæng. Tidligt blev talbegrebet udvidet til også at omfatte brøker, rationale tal og negative tal. Siden kom irrationelle tal, decimaltal og komplekse tal til (og for nørderne også de såkaldte kvaternioner og Cayley-tal).

Det er ikke for meget sagt, at talbegrebet, talsystemerne og talteori indtager en absolut nøglerolle, både inden for matematikken og i anvendelsen af den til alverdens formål, fx til kodning og kryptering. Foredraget vil være et strejftog i dette fantastiske univers, hvor vi også vil støde på saftige eksempler og overraskende fænomener, fx at der findes vilkårligt lange stræk af naturlige tal, uden et eneste primtal.

 

BEMÆRK: Aktiviteten afvikles i samarbejde med UNF, hvorfor også andre end ATU'ere kan deltage

PRAKTIK: Der er ingen spisepause eller forplejning til denne aktivitet.

FIND VEJ: Du finder lokale U46 her!

AFVIKLER: Der er ingen afvikler til denne aktivitet, og du skal derfor fjernregistrere dig som deltager. Det gør du ved at sende mail/sms/mms til Kira på tlf. +45 5383 6945 eller mail: kira@atusyd.dk, hvor du melder din ankomst. Forsinkelser og afbud på dagen meldes også til Kira.

  • Antal deltagere: 100
  • Lærer: JH
  • Type: Valgfri

Tilbage

FacebookFind os på facebook
linkedinVær en del af vores netværk