Havstrømme

  • Torsdag, 14. november 2019 - 19:00 til 21:00
  • SDU, Campusvej 55, 5230 Odense M, Lokale: U46
  • Du kan tilmelde dig dette arrangement, hvis du er fra:
    Årgang: 2017, 2018
  • Afdeling: - Fyn - Sydjylland
  • Sidste tilmeldingsfrist: Mandag, 11. november 2019 - 12:00 - men du skal logge ind først.

Havstrømme

v/Seniorforsker & Direktør Jørgen Bendtsen, ClimateLab

Klimaforsker og oceanograf Jørgen Bendtsen fortæller om havets betydning for Jordens klima. Hvordan kan det være at næsten halvdelen af al den kuldioxid (CO2) der er udledt fra forssil brændsel som kul, olie og gas, allerede er i havet? Og hvad med resten - bliver det også opløst i havet og forsvinder? Og hvad med dybhavspumpen i farvandene omkring Grønland - hvorfor er den så vigtig og har den noget med Golfstrømmen at gøre - og kan den stoppes? Der er mange spørgsmål omkring havet og klimaet, og ofte handler de om klimaets stabilitet - hvor meget kan vi "skubbe" på Jordens nuværende tilstand før der sker radikale ændringer. Havet er vigtig, fordi det udgør så stor en del af kloden, så ændringer i havet både afspejler og ændrer på de klimaændringer, som er i gang. Det meste af den globale opvarmning er nu lagret i havet og havtemperaturen ved overfladen er steget med omkring 1 grad - i middel. Opvarmningen af havet i sig selv betyder noget for livet i havet, men pga varmeudvidelsen af vandet så øger det også vandstanden.

Med baggrund i den seneste forskning vil Jørgen Bendtsen give en introduktion til havets rolle i klimasystemet. Foredraget vil omhandle de globale transporter af energi og stoffer via havstrømme, herunder havets store betydning for kulstofkredsløbet der er vigtig pga drivhusgasserne. Jørgen Bendtsen vil give et overblik over den overvågning der hele tiden foregår af havet, fra bla autonome bøjer og satelliter, samt hvilke udfordringer der er, i forhold til at forstå havets processer bedre og dermed kunne forudsige udviklingen i klimaet.

BEMÆRK: Aktiviteten afvikles i samarbejde med UNF, hvorfor også andre end ATU'ere kan deltage

PRAKTIK: Der er ingen spisepause eller forplejning til denne aktivitet.

FIND VEJ: Du finder lokale U46 nær indgang F her!

AFVIKLER: Der er ingen afvikler til denne aktivitet, og du skal derfor fjernregistrere dig som deltager. Det gør du ved at sende mail/sms/mms til Kira på tlf. +45 5383 6945 eller mail: kira@atusyd.dk, hvor du melder din ankomst. Forsinkelser og afbud på dagen meldes også til Kira.

  • Antal deltagere: 150
  • Lærer: JH
  • Type: Valgfri

Tilbage

FacebookFind os på facebook
linkedinVær en del af vores netværk