Medicin i Nazi-Tyskland

  • Tirsdag, 26. marts 2019 - 18:15 til 20:00
  • SDU Odense, Campusvej 55, 5230 Odense M, Lokale: U28
  • Du kan tilmelde dig dette arrangement, hvis du er fra:
    Årgang: 2017, 2018
  • Afdeling: - Fyn - Sydjylland
  • Sidste tilmeldingsfrist: Torsdag, 21. marts 2019 - 12:00 - men du skal logge ind først.

Medicin i Nazi-Tyskland: Medicinske menneskeforsøg i de nazistiske KZ-lejre: hvorfor, hvordan, resultater?

v/Therkel Stræde, Lektor, cand.mag, Syddansk Universitet

Læger deltog i det 20. århundredes mest horrible forbrydelser, endda med fornøjelse. Nazi-Tyskland forsøgte at skabe det perfekte, ”arvesunde” folk ved at udrydde ”defekte individer” og ”mindreværdige racer”. Vi skal høre om, hvordan medicinsk forskning og praktisk lægegerning udviklede sig under nazismen, og stiller bl.a. skarpt på massemordet på sindslidende (det såkaldte ”eutanasi-program”) og på de menneskeforsøg, der gennemførtes i koncentrationslejrene, ofte med dødelig udgang.

Ved hjælp af Robert Jay Liftons teori om ”folkedrabsmentaliteten” kigger vi indenfor i hovedet på et par SS-læger, der efterlod sig breve og dagbøger. Og samme type materiale – såkaldte ”ego-dokumenter” – bringer os ind på livet af, hvordan patienter, der var dømt ude af det nazistiske, tyske ”folkefællesskab”, oplevede at blive udgrænset og frataget alle sundhedsmæssige rettigheder.

Therkel Stræde er lektor i samtidshistorie ved SDU i Odense med speciale i Holocaust. Han har i en årrække undervist i ”nazi-medicin” på Folkesundheds- og Medicinstudiet.

 

BEMÆRK: Aktiviteten afvikles i samarbejde med Folkeuniversitet, hvorfor også andre end ATU'ere kan deltage.

PRAKTIK: Der er ingen forplejning, så husk madpakken.

FIND VEJ: Du finder lokale U28 nær indgang D her!

AFVIKLER: Der er ingen afvikler til denne aktivitet, som deltager vil du blive fjernregistreret. Du bedes sende mail/sms til Kira, hvor du melder din ankomst eller tage billede evt med flere og sende til Kira - tlf. +45 5383 6945 mail: kira@atusyd.dk, kontaktes også på dagen hvis du bliver forsinket eller forhindret på dagen.

  • Antal deltagere: 11
  • Lærer: JH
  • Type: Valgfri

Tilbage

FacebookFind os på facebook
linkedinVær en del af vores netværk