Seminar E4: Sorte huller

  • Onsdag, 29. august 2018 - 16:00 til 20:00
  • Rosborg Gymnasium, Vestre Engvej 61, 7100 Vejle
  • Du kan tilmelde dig dette arrangement, hvis du er fra:
    Årgang: 2017
  • Afdeling: - Fyn - Sydjylland
  • Sidste tilmeldingsfrist: Søndag, 29. juli 2018 - 12:00 - men du skal logge ind først.

Efterårets første seminarer er en sammenhængende række af fordybelsesseminarer. På de enkelte fordybelsesseminarer får du mulighed for at gå i dybden med et enkelt emne inden for en given faglighed. Du ser hvordan forskellige fagligheder udforskes og ny viden kan skabes.

Du deltager i to ud af ni fordybelsesseminarer, og du vælger selv hvilke alt efter din interesse og hvor der er plads. Vi anbefaler meget, at du ikke lader geografi, men interesse afgøre dit valg mellem de forskellige muligheder.

Sorte huller

v/Specialkonsulent Ole Eggers Bjælde, Science & Technology Learning Lab, AU

Mælkevejsgalaksen alene indeholder estimeret 100 millioner sorte huller. Ingen af dem er observeret direkte, men vi har indirekte observeret nogle håndfulde objekter i Mælkevejen, som med stor sandsynlighed er sorte huller.

Så hvordan kan vi være sikre på, at sorte huller rent faktisk eksisterer? Nye og banebrydende opdagelser hjælper os til at blive klogere på de sorte huller og gør det lettere at finde dem. Opdagelserne har allerede kastet en nobelpris af sig og har også potentiale til at gøre os klogere på vores eget Solsystem. I seminaret sætter vi fokus på opdagelser og forskning i Universets mest mytiske og hemmelige objekter – de sorte huller.

Program

16.00 Introduktion til sorte huller
16.15 Tyngdekraften
16.30 Workshop med tyngdekraft
17.00 Sorte huller
17.30 Spisepause
18.00 Sorte huller, hvide huller og ormehuller
18.30 Workshop med sorte huller
19.15 Gravitationsbølger fra sorte huller
20.00 Tak for i dag
 
FORBEREDELSE: Læs NASAs beskrivelse af sorte huller her, og orienter dig om gravitationsbølger i videoen Journey of a Gravitational Wave fra Caltech her

MEDBRING: PC, papir, pen og lommeregner

AFVIKLER: Janne - tlf. +45 2128 0736 mail: janne@atusyd.dk, kontaktes på dagen hvis du bliver forsinket eller forhindret på dagen.

Seminar E 2017
  • Antal deltagere: 42
  • Lærer: JH
  • Type: Obligatorisk

Tilbage

FacebookFind os på facebook
linkedinVær en del af vores netværk