Semesterafslutning: Bare fordi at - sprog og forestillinger i udlændingedebatten

  • Torsdag, 17. maj 2018 - 17:00 til 20:00
  • Fredericia Gymnasium, Nørrebrogade 88, 7000 Fredericia
  • Du kan tilmelde dig dette arrangement, hvis du er fra:
    Årgang: 2015, 2016, 2017
  • Afdeling: - Fyn - Sydjylland
  • Sidste tilmeldingsfrist: Onsdag, 9. maj 2018 - 12:00 - men du skal logge ind først.

Semesterafslutningen er et sommerarrangement, som åbner med et spændende foredrag om om den forrående tone i sproget, som præger vores samfundsdebatter i disse år. Efter foredraget vil der være lidt godt at spise samt masser af mulighed for socialt samvær - hygge, snak, spil m.m. Deltagelse er valgfri, men vi håber du kommer og er med til at sige tak for dette semester!

Bare fordi at

v/Medieretoriker, journalist, underviser og forfatter Knud Lindholm Lau

Et foredrag om sprog og forestillinger i udlændingedebatten

Ord kan virke som bitte små doser arsenik, skrev Victor Klemperer. Vi lever i sproglige parallelsamfund, hvor de færreste bemærker den stigmatisering, der finder sted i det skjulte sprog på fx Facebook. Men også i del almene sprog fremstilles etniske og religiøse mindretal som bærere af negative egenskaber.

Med inspiration fra Victor Klemperers "LTI – Det Tredje Riges sprog" dokumenterer og analyserer dette foredrag sprog og forestillinger i udlændingedebatten. Med barske eksempler fra debaten vises, at etniske og religiøse minoriteter portrætteres som nærmest indbegrebet af dårlig mentalitet. Det homogene og positive i den øvrige befolkning overdrives til gengæld. Samtidigt lægger politikere og meningsdannere et pres på domstolene uafhængighed og andre dele af den politiske grundorden. Med påstande om politiske korrekthed, selvgodhed og andre retoriske kneb tilskæres den offentlige debat, så indvandringskritikere favoriseres. Synspunktet er, at det politiske sprog for øjeblikket blokerer for en reel løsning af de problemer, man ser i kulturmødet. 

Foredraget gennemgår eksempler og iagttagelser som: DEM, OS, Den politiske grundorden, Begrundelser, Kommunikationspopulismen og Ønsker til nudanskerne om et VI. 

Program

17.00 Velkommen

17.05 Foredrag: Bare fordi at v/medieretoriker, journalist, underviser og forfatter Knud Lindholm-Lau

18.30 Spisning og hygge

20.00 Tak for dette semester
 

PRAKTIK: ATU giver aftensmad, så lad bare madpakken blive hjemme.

AFVIKLER: Janne - tlf. +45 2128 0736 mail: janne@atusyd.dk, kontaktes på dagen hvis du bliver forsinket eller forhindret på dagen.

  • Antal deltagere:
  • Lærer: JH
  • Type: Valgfri

Tilbage

FacebookFind os på facebook
linkedinVær en del af vores netværk