ATU Enkeltfag: EliteForsk

  • Torsdag, 5. april 2018 - 15:30 til 17:45
  • Odense Katedralskole, Jernbanegade 34, 5000 Odense C
  • Du kan tilmelde dig dette arrangement, hvis du er fra:
    Årgang: 2015, 2016, 2017
  • Afdeling: - Fyn - Sydjylland
  • Sidste tilmeldingsfrist: Mandag, 2. april 2018 - 12:00 - men du skal logge ind først.

Bliv fremtidens forsker

Forskning er drevet af nysgerrighed, og nysgerrigheden er det brændstof, der giver forskerne energien til hele tiden at stille spørgsmål til stort og småt i verden omkring os. På alt fra mikroskop- til samfundsniveau bidrager danske forskere med nye spørgsmål og svar, der gør os klogere på os selv, vores natur og den verden vi indgår i. Derfor er det gennem forskning, vi skal løse klimaudfordringer, udvikle førerløse biler og finde kuren mod kræft.

Danske forskere bidrager hver dag til nye løsninger på nationale og globale problemstillinger. På alt fra mikroskop- til samfundsniveau udvider forskerne hele tiden vores forståelse af os selv, vores natur og den verden vi indgår i.  Kunne du tænke dig at være en del af dette, peger din karriere måske i retning af forskningens verden. 

Men hvad kræver det at være forsker? Hvordan kan nysgerrighed blive til forskning? Og hvordan ser en forskers karrierevej ud?

Uddannelses- og Forskningsministeriet inviterer i samarbejde med Akademiet for Talentfulde Unge og Danmarks Frie Forskningsfond til en eftermiddag, hvor du kan møde tre prishædrede – og nysgerrige – forskere, der fortæller om deres vej ind i dansk forskning, og giver et inspiration til, hvordan du selv kan forme og forfølge din nysgerrighed og forskerdrømmen.

Til arrangementet vil du møde nogle af Danmarks dygtigste forskere herunder en EliteForsk-prismodtager, en Sapere Aude: DFF-Forskningsleder og en modtager af et EliteForsk-rejsestipendium. De vil fortælle om deres forskning og faglige gennembrud, og om deres vej fra gymnasiet til toppen af dansk forskning. Efter hvert oplæg taler vi om, hvordan en forskerkarriere kan være noget for dig, og hvordan du finder vej ind i dansk forskning.

Dagens vært er Linda Greve, cand.theol., retoriker og ph.d. i videnskommunikation. Linda Greve stiller spørgsmål om, hvordan du kan bruge forskernes erfaringer og realisere dine forskerdrømme og sørger for, at alle får lejlighed til at give et bud på, hvordan fremtidens forskerkarriere skal se ud.

Arrangementet er for alle gymnasieelever med en faglig interesse for forskning og lyst til at vide mere om, hvordan man forfølger en forskerkarriere.

Program

15.30  Velkomst

15.40  Personalisering af politik. En ny form for repræsentation? v/Helene Helboe Pedersen, Sapere Aude: DFF-Forskningsledere, lektor i statskundskab, Aarhus Universitet

Forholdet mellem vælgere, politiske partier og politikere er i fokus, når Helene Helboe Pedersen og hendes team af forskere undersøger, om repræsentationen i det moderne demokratier er blevet mere personaliseret. For at forstå, hvordan den demokratiske repræsentation fungerer og udvikler sig, søger de svar på, om politikerne er blevet mere uafhængige af partierne? Om vælgerne er blevet mere optaget af politikernes personlige holdninger end partiernes programmer? Og om vælgere og politikere er enige om, hvad god repræsentation er?

16.10  En dosis partikelaccelerator til bedstemor v/Morten Bormann Nielsen, EliteForsk-rejsestipendiat 2015, ph.d. i materialekemi, Teknologisk Institut 

Hvis du bliver over 65 år gammel, vil du med 80 % sandsynlighed rammes af slidgigt og måske få brug for en ny hofte eller et nyt knæ. På trods af den store hyppighed ved man ikke, hvad der forårsager slidgigten, og ny forskning har vist at selv navnet er forkert – slid er nemlig ikke årsagen! Hør om, hvordan både kemi, medicin, mikrobiologi, fysik, statistik og programmering kombineres på tværs, når enorme mængder data fra store internationale partikelacceleratorer skal analyseres automatisk, så vi kan opnå ny viden om sygdommen.

16.40:  Pause med sandwich – fortæl os, hvad du vil bidrage med som fremtidens forsker.

17.10:  Metal nanopartikler – Fra strukturelle farver til mulige kvante-effekter v/N. Asger Mortensen, EliteForsk-prismodtager 2018 og VILLUM Investigator, professor i fysik, Syddansk Universitet

Guld og sølv associeres med helt bestemte fremtoninger, men som nanopartikler understøtter de en bred palette af farver. Det skyldes plasmoner – kollektive svingninger i metals fri elektroner. Egyptere og romere var lykkeligt uvidende om plasmoner og nanoteknologi i deres jagt på farvestrålende glas. Med den nyest nanoteknologi åbnes der op for plasmon laserprint af farver med en svimlende opløsning (>100,000 DPI), og der er nu adgang til eksperimentelle teknikker. Hør hvordan N. Asger Mortensen udforsker de mulige kvante-effekter i ultra-små partikler (<5 nanometer), når han går på opdagelse på grænsefladen mellem den klassiske elektromagnetisme og kvantefysikkens verden.   Han fortæller om de nyeste landvindinger i nanoteknologi og advanceret spektroskopi baseret på både lys og elektroner. Det er grundvidenskabelige forskning, der har perspektiver for en række anvendelser i bl.a. fremtidig kvante-baseret teknologi.

17.45: Tak for i dag

Læs mere om EliteForsk her! Læs mere om Sapere Aude: DFF_Forskningsleder her!

Arrangement afholdes i samarbejde med Danmarks Frie Forskningsfond, Uddannelses- og Forskningsministeriet og Akademiet for Talentfulde Unge Syd

ATU Enkeltfag: EliteForsk er det næste arrangement, hvor I har mulighed for at invitere venner med, og hvor vi også inviterer særligt interesserede klasser fra jeres gymnasier til at være med.

Tilmeld jeres venner her!
 
PRAKTIK: EliteForsk giver sandwich i pausen - så lad bare madpakken blive hjemme.
 
FIND VEJ: Du finder Sol.Salen på 1. sal her!
 
AFVIKLER: Kira - tlf. +45 5383 6945 mail: kira@atusyd.dk, kontaktes på dagen hvis du bliver forsinket eller forhindret på dagen.
 
  • Antal deltagere: 200
  • Lærer: JH
  • Type: Valgfri

Tilbage

FacebookFind os på facebook
linkedinVær en del af vores netværk